пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7.1 процес трансформації револ. Процісів військове протиборство за владу в Укр(1917-1918)

Перша світова війна призвела до загострення соціальних,політичних і національних суперечностей у Російській Імперії. Перемога Лютневої революції в Петрограді призвела до падення самодержавста. Українські національьні політичні сили були роздроблені, тому необхідно було створити український державний центр. Так в Україні виник альтернативний центр влади –Українська центральна Рада. Вона була створена 3-4 березня 1917 р. У Києві на зборах представників Товаривства українських поступовців і українських соціал-демократів. УЦР  стала представницьким органом українських демократичних сил і очолила національно-демократичну революцію в Україні. Керівником УЦР став Михайло Грушевський- відомий український історик і політик.

А в цей час у Петрограді більшовики, здійснивши державний переворот, захопили владу й утворили новий уряд- Раду народних комісарів на чолі з Володиміром Леніним. Більшовицький переворт різко змінив ситуацію в Росії і Україні. Центральна Рада засудила переворот, не визнала владу більшовиків і зайняла щодо неї ворожу позицію. У схваленій 27 жовтня резолюції Центральна Рада наголошувала, що влада має належати революційній демократії, а не більшовикам, які становлять лише її частину.

За нових обставин, коли юридично припинив існування всеросійскьий уряд, Центральна Рада і Генеральний Секретаріат активізували совю діяльність щодо державо-утворення в Україні. 31 жовтня ЦР прийняла рішення про поширення її повноважень на територію Харьківщини,Катеринославщини, Херсонщини, материкової Таврії. 7 листопала ЦР прийняла ІІІ універсал проголосивши утворення Українськой Народної Республіки(УНР) як автономії у скалді Російської Республіки, яка повинна створити «федерацію рівниї народів».

4 грудня 1917р. Раднарком з метою активізації боротьби проти ЦР надіслав їй ультиматум. Більшовицький уряд заявив, що, визначаючи УНР і її права відокремитися від Росії, він не визнає Центральну Раду повноважним представником українського народу, оскільки вона не бажає скликати Всеукраїнський з’їзд рад. Зазначений  з’їзд відкрився у Києві саме 4 грудня . Ультиматум повинен був підготувати підгрунтя для збройного втручання Раднаркому у внітрішні справи УНР.

Сподівання більшовиків переобрати склад ЦР на Всеукраїнському з’їзді рад не виправдалися. Перебуваючи в значній меншості (127 із 2,5 тис делегатів), вони залишили Київ і 24-25 грудня 1917 року провели в Харкові альтернативний з’їзд. Харківський з’їзд не був правочинним – 200 його делегатів представляли лише 89 рад із понад 300 інсуючих в Україні. Та це не завадило з’їзду проголостити встановлення радянської влади в Україні створити Центральний Виконавчий комітет рад України та радянський уряд- Народний Секретаріат. ЦВК рад України заявив про розспуск Центральної Ради і Генерального Секратаріату та про початок боротьби з «контрреволюцією». Раднарком Росії визнав новостворену владу і надав їй допомогу в боротьбі проти Центральной Ради, надіславши в Україну війська(близько 60 тис. осіб) на чолі з В.Антоновим-Овсієнком. Так більшовики нав’язали Україні громалянську війну.

Війна більшовиків з УНР тривала впродовж грудня 1917-січня 1918р. ЦР виявила не готовою до успішного збройного протистояння ворогові. Найменшдраматичнішою сторінкою сторінкою українсько-більшовицької війни став кривавий похід більшовицьких військ на чолі з М. Муравйовим на Київ. Біля залізчничної станції крути їх спробував зупинити поспіхом зібраний загініз 500 київських студентів і курсантів, які героічно загинули в нерівному бою 16 січня 1918р. Крути стали символом національной честі й гідності українського народу.

 


14.12.2015; 03:00
хиты: 120
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь