пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6.1. станов та розвиток УКр політ руху в складі Рос імп та його основні течії

1)Декабристи: далекоглядні рос.політики вважали за необхідне провести реформи, тільки по-різному бачили їх. Більшість виступали за еволют шлях, меншість за революцію. Загальнорос дворянські революц орг. Виникли невдовзі після походу в Європу у війні проти Франції. Їхні учасники на власні очі побачили за кордоном вищий рівень ек та сусп. Життя ,демократії, більшу освіченість громадян, відсутність кріпацтва. Не випадково саме в середовищі військових формув прші гуртки й товариства майб декабристів. Вони прагнули приширити свій вплив і на Укр. де стояли потужні війська і де можна було сподіватися на швидку допомогу з закордону. Московський «Союз благоденства» відкрив свою філію в Тульчині на Поділлі.Після розпаду цього Союзу утвро Пн (Петербугр) та Пд (Київщина) товариства, які керувалися у своїй діял програмними док., відповідно Пн-«Руською Правдою» Пестеля, Пд-«Конституцією» Муравйова. У Звягені (Новгородіі-Волинському було створ Товариство об’єднаних словян, котре увійшло у 1825 р до Пд тов.)

Ці орг. Прагнули повалити самодержавство, встановити в рос імп республіку або констит монархію, послабити або ж цілком ліквідувати кріпацтво(але зі збереженням), ліквідувати станові привілеї. Щоб швидше домогтися поставленої мети, обидва тов. налагодили контакти з таємним Польським патріот тов..

2)Кирило-Мефодіївське тов(1846-47)

Таємна перша політ орг., утвор  в Києві, була вищим досягненням укр. нац. Руху пешої пол. 19 ст Засновники: М.Костомаров, М.Гулак, П.Куліш,  Т.Шевченко. ідеологія братства – це поєднання християнської і нац. Ідей х ідеєю словян єдності. Програмні документи товариства: 1)«Книга буття укр. народу або Закон Божий»: укр. повинні підняти ін. словян на боротьбу за нац. Визволення і створ федерацію вільних народів; необхідність повалення самодержавства і скасування кріпацтва. Визначено завдання братства – перебудова сус-ва на принципах християнства, поступове пошир стовореного християн порядку на весь світ.

2) «Статут словян братства св. Кирила і Мефодія»: необхідність обєднання словян народів в одну федератив держ (столиця Київ), в якій на принципах добровільності і виборності кожний народ зберігав би свою свободу і самост. Укр. моє бути незалежною держ з демократичним устроєм, входити до словян федерації.

2 течії в середовищі Кирило-Мефод тов.: 1)1 організ.укр інтелігенція, яка мала свою програму націон відродження з визнач формами і методами досягнення поставленої мети 2)у програм док тов. вперше була зроблена спроба поєднати укр. націонал ідею із загально люд християн цінностями та ідеєю словян єдності.

3) з діял «Руської трійці» пов’язане утвердження ідеї створ літературної мови на народній основі. Засновники: маркіян шашкевич, іван вагилевич, яків головацький. Діял гуртка: 1834- підгот до друку збірку «Зоря»; 1835 – надруковано вірш Шашкевича «Голос галичан», чистою укр. мовою; 1834 – видання альманаху «Русалка Дністрова» 1)перша заява укр. про власну нац. Гідність 2)сприяв побудженню нац. Самосвідомості зх. Укр. 3)перша книг написана народною укр. мовою 4)започатковано нову укр літ-ру Сх Галичини      

 


14.12.2015; 03:00
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь