пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5.3. період Гетьманщини 18 ст та процес остаточної ліквідації укр. гетьм держ.

На початку 18 ст гетьманував І.Мазепа. Він приділяв серйозну увагу  Правобережжю і хотів об»єднати його з Лівобережжям.

  У 1702 р. на Правобережжі   вибухнуло  антипольське повстання під проводом фастівського полковника Семена Палія. Повстанці зайняли Білу Церкву,Бердичів,Немирів,потім рух перекинувся на  Волинь і Галичину.Але в 1703 поляки відвоювали значну частину втрачених земель і взяли повстанців під Фастовом.Саме тоді в Польщу вторгся  шведський король Карл 12. Мазепа скористався цією ситуацією і переконав царя  Петра 1 дозволити йому зайняти Правобережжя,щоб реалізувати свою мряю про возз’єднання Гетьманщини і Правобережжя.  1704 – Мазепа вступив на Київщину,усунув від влади Палія,впровадив на Правобережжі той самий суспільно політичний лад,що й на Гетьманщині(збільшив число полків з 4 до 7,призначив нових полковників).Під владою Мазепи обєдналися Лівобережна і     Правобережна Укр.

Під час війни зі шведами Петро1 використовував козацькі війська і цивільне укр..населення:будівництво фортець,утримання московського війська,спорудження військових укріплень і т.д.

У 1707 Петро1 примусив Мазепу віддати Польщі Правобережжя,що викликало невдоволення серед українців.Мазепа почав розуміти згубність відносин України з Москвою.Він хотів таємно вступити в союз з Карлом12.На нього приходили доноси рос.цареві,але той ні в чому не підозрював його.(За донос на Мазепу життям поплатилися полковник І.Іскра та генеральний суддя В.Кочубей). На переговорах з Карлом12 Мазепа висунув головну ідею – незалежність України з довічною владою гетьмана. Восени 1708 Мазепа з 3-тис. загоном приєднався до шведського війська. Травень 1709- війська Петра1 зруйнували Січ,він також видав наказ про страчення на місці кожного спійманого запорожця.27 червня 1709 – Полтавська битва:Карл12 і Мазепа зазнали поразки і відступили у Молдавію.21 вересня 1709,побитий горем, помер Мазепа. Петро1 проголосив його зрадником і єретиком.Зруйновано Батурин.Старшина,яка була на боці царя,обрала нового гетьмана Івана Скоропадського(1708-1722).

Продовжувачем задумів Мазепи став Пилип Орлик – у 1710 його обрали гетьманом в еміграції,але його 30-річна діяльність не дала бажаних  наслідків.Після перемоги над Полтавою цар  Петро1 поводився на Гетьманщині як у завойованій країні:маєтності старшин,які пішли з І.Мазепою,роздавали московським вельможам і українській старшині,яка була вірна цареві.;сім!ї мазепинців вислали в Росію,розпалювали конфлікти між старшиною і селянством,що було приводом для втручання рос.адміністрації в укр..справи. З 1721 Гетьманщина -Малоросія,а з 1796 - Малоросійська губернія.Для обмеження автономії Укр. при гетьманові впровадили наглядача в особі царського резидента.Він контролював дії гетьманського уряду і все політичне життя України.Резиденція гетьмана була перенесена до Глухова.Петро1 сам призначав полковників.З 1721 Києво-Печерській і Чернігівській друкарням заборонено друкувати книги,крім церковних.З1719 товари з України експортували тільки через Ригу і Архангельськ під рос.контролем.Ціни на продукцію встановлював рос.уряд.29 квітня 1722 була створена Малоросійська колегія(на чолі з Вемільяновим),яка мала право ділити владу з гетьманом.Після смерті Скоропадського на керівні посади призначали росіян,а податки з України йшли в рос.казну. У 1722 наказним гетьманом Лівобережжя став чернігівський полковник Павло Полуботок(1722-1724),але він відмовився підкорятися Малоросійській колегіі.Полуботка і сподвижників викликали до Санкт-Петербурга і ув’язнили.1724 Полуботок помер.

Після смерті Петра1 1725 ліквідація автономії України пригальмувалась.Російські політики,готуючись до війни з Туреччиною,почали прихильніше ставитись до укр..автономії.1727 імперська рада розпустила Малоросійську колегію,дозволивши населенню обирати гетьмана.Ним став Данило Апостол(1727-1734).

22 серпня 1728 рос.цар затвердив Рішительні пункти,які обмежували політичні права гетьмана і автономію України. Апостол відновив право призначати генеральну старшину і полковників,зменшив кількість Росіян у адміністрації,кількість рос.полків в Україні,підпорядкував собі Київ.Після смерті Апостола,імператриця Анна Іванівна створила колегію «Правління Гетьманського Уряду».Російська влада планувала знищити місцеве управління і мобілізуватикозаків і селян на російсько-турецьку війну 1735-1739

Під час царювання Єлизавети Петрівни,таємно повінчаної з українцем Олексієм Розумовським,було відновлено гетьманат на чолі з Кирилом Розумовським(1750-1764).Він багато часу проводив у Санкт-Петербурзі як президент Академії наук,за його відсутності Україною управляла старшина.Але йому вдалося дещо розширити автономію України.

Коли 1762 в Росії до влади прийшла Катерина2,то К.Розумовський ухвалив петицію до неї з проханням про відновлення прав Гетьманщини.Але вона відхилила прохання і 1764 вийшов «Маніфест до малоросійського народу» про звільнення Розумовського від гетьманства.1764 відновлено Малоросійську колегію на чолі з П.Рум!янцевим.Він увів грошовий податок.1781 Гетьманщину поділили на губерніі:Київське,Чернігівське і Новгород-Сіверське.1765 – на Слобожанщині створено Слобідсько-Українську губернію.1783-введено кріпацтво,селян прикріплено до землі.Забрано землі від укр.церкви,закрито багато монастирів.Після закінчення російсько-турецької війни 1768-1774,запорожці вже були не потрібні Росії,і Катерина2 вдруге зруйнувала Січ. 4 червня 1775,коли більшість козаків ще перебувала на турецькому фронті,російські війська оточили Запорозьку Січ.Почалося руйнування Січі та арешти старшини.Після того вся територія «Вольностей» увійшла до Азовської та Новоросійської губерній,Запорозька Січ припинила своє існування.

 


14.12.2015; 03:00
хиты: 128
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь