пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.3. процес виникнення та існування Галицько - Волинського князівства, як спадкоємця державних і соціально - культурних традицій Київської Русі.

  З великих князівств, що існували в період ІХ – ХІV ст. на території України вирізнялося Галицько – Волинське, створене в 1199 році Романом Мстиславичем.

  Виникненню та піднесенню Галицько-Волинської держави сприяла низка чинників:

1) вдале географічне положення;

2) необхідність спільної боротьби двох князівств проти агресії з боку Польщі та Угорщини, а згодом проти монгольського нашестя та іга;

3) енергійна об'єднавча політика князів Романа Мстиславича та Данила Романовича Галицького;

4) існування на території князівства багатих родовищ солі, що сприяло економічному зростанню та інтенсифікації торгівлі.

  Будучи безпосереднім спадкоємцем Київської Русі, Галицько-Волинське князівство відіграло надзвичайно важливу роль в історії українського народу:

— зберегло від завоювання та асиміляції південну та західну гілки східного слов'янства;

— стало новим після занепаду Києва центром політичного та економічного життя;

— модернізувало давньоруську державну організацію;

— розширило сферу дії західноєвропейської культури, сприяло поступовому подоланню візантійського впливу;

— продовжило славні дипломатичні традиції Київської Русі, ще 100 років після встановлення золотоординського іга представляло східнослов'янську державність на міжнародній арені.

 Роль і значення Галицько – Волинського князівства були дуже великі. Вона оберігала Україну від передчасного поневолення. Вона виконала свою високу місію – бути містком єднання між Україною і Європою.

  Державний лад Галицько-Волинської землі хоча і відрізнявся своєрідністю, але у головному був подібний до державного ладу Київської Русі.

  У культурі Галицько – Волинської доби ще виразніше, ніж раніше спостерігається оригінальне поєднання слов’янської спадщини і нових рис зумовлених зв’язками з Європою. Державницькі традиції доби Київської Русі відіграли важливе значення для розвитку традицій  Галицько – Волинського князівства і в сукупності  для збереження і зміцнення історичної самосвідомості українського народу.

Роль Галицько-Волинського князівства як основного політичного центру всієї  України після занепаду Києва була дуже значною. Саме воно формувало ідею державності на українських землях, оберігаючи їх від поневолення сусідніми державами. Продовжуючи кращі традиції української національної культури Київської Русі, Галицько-Волинське князівство разом із тим забезпечило плідний вплив на цю культуру західноєвропейських цивілізацій

Таким чином, Галицько – Волинське князівство було яскравим  спадкоємцем державних і соціально – культурних традицій Київської Русі.

 


14.12.2015; 03:00
хиты: 576
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь