пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Теорії періодизації історії Укр та істор схема Грушевського

Щодо періодизації історії України (тобто поділу її на окремі періоди), то серед істориків немає єдиної точки зору. Найчастіше зустрічаються три підходи до періодизації вітчизняної історії:
I - хронологічний (первісна епоха), стародавній світ, середньовіччя, новий і новітній час;
II - за соціально-економічними і політичними ознаками: первісне суспільство, капіталістичне суспільство, соціалістичне (радянське) суспільство і суспільство з перехідною економікою в період незалежності України;
III - за періодами становлення і розвитку української державності: стародавня доба, княжа доба, литовсько-руська (польсько-литовська) доба, козаччина і Гетьманська держава, боротьба за українське національне відродження (XIX – поч. ХХ ст.), українська національно-демократична революція (1917-190 рр.), радянська Україна і незалежна Українська держава.
Переважна більшість учених поділяють історію України саме за третім принципом, якого дотримувався і Михайло Грушевський.

Уперше наукову концепцію, схему української історії була обгрунтувана саме ним у 1904 р. у праці “Звичайна схема “русской” історії і … ”. В основі цієї схеми є:

· безперервність українського етносу, народу, нації( згідно з якою етнічну основу українців складало населення пізнього палеоліту, яке проживало на території України, а росіяни і білоруси мали свою окрему етнічну основу і територію проживання);

· Київська Русь – витвір корінного русько-українського етносу, ніякої “общерусской” народності не було.( Тобто спочатку була заснована Київська Русь в центрі з Києвом місцевим населенням,тобто словянами ( українцями ) операючись на їхню культуру ,віру  ,традиції . І аж ніяк воно не має відношення до території Московського князівства з якого і бере початок історія росіян. Тобто на період заснування Київської Русі не існувало ніякої «общерусской народності».

· Русь і Україна – тотожні поняття, вже з ХІІ ст. вони визначали нинішні українські землі; ( Оскільки площа Київської Русі складали близько 800 тис. км. кв. з них 2/3 – це етнічні території українців . Тобто  території заселяли не угри , не фіни , а українці!  Виходячи з цього ми можемо сміливо говорити , що Україна і Русь – це абсолютно єдині , тотожні поняття , адже Русини — більш давня назва українців, все ще поширена на За­хідній Україні.

Використавши схему Михайла Грушевського, можемо виділити такі основні етапи нашого державотворення:

1. Княжа доба русько-української історії (др. половина І-го тисячоліття – кінець ХV ст.).

2.Козацько-гетьманська держава, боротьба за її утвердження та збереження (кінець ХV ст. – кінець ХVІІІ ст.).

3. Боротьба проти імперій, творення новітньої Української держави (ХІХ – початок ХХ ст.).

4. УРСР у складі радянської тоталітарної системи та відродження незалежної України (1921– поч. ХХ1 ст.).

Отже,вивчаючи, осмислюючи історію України, необхідно враховувати геополітичні фактори, її життєвий простір, даний Богом і природою. Геополітика – політична концепція, яка вбачає у політиці держави засадничу роль географічних факторів: просторове розташування країни; розмір території; наявність чи відсутність природних ресурсів; клімат; кількість населення тощо.

 

2.1. Розкрийте зміст трип кул-ри та її місце в іст Укр

-У лісостеповій зоні України за часів енеоліту поширилася трипільська культура.

-ІV-ІІІ тис. до н.е.

-Відкрита наприкінці XIX ст. (1893р.) археологом Вікентієм Хвойкою поблизу с. Трипілля на Київщині.

-Територія поширення: від Балкан до Дніпра (Румунія, Молдова, Правобережна Україна); на території України виявлено понад 1000 трипільських пам’яток.

-Відомо понад 3 тисячі поселень на берегах річок, на схилах долин. Найвідоміші – Майданецьке, Тальянки та ін. площею 250-400 га, в яких проживало до 10-20 тисяч осіб ( так звані протоміста). Житла були дерев’яними, з глиняною піччю та жертовником, могли бути двоповерховими. Підлогу робили глиняну, а стіни розписували фарбами

-Основа господарства – рільне землеробство (вирощування зернових культур  і овочів, перші вишневі дерева були виведені саме трипіл); поступове витіснення мотики ралом.

-Розвиток при селищного скотарства

-Міграція поселень через виснаження землі кожні 50-100 років

-Поява мідних знарядь праці при домінуванні крем’яних

-Зародження міжплемінних об’єднань , формування ієрархічної системи родів, перехід від матріархату до патріархату

-Характерна риса – виготовлення розписної плоскодонної кераміки з орнаментом, виконаним жовтою, червоною та чорною фарбами.

-Культ родючості 

-Головним божеством трипільців була богиня родючості. Вони поклонялися бику (символу сонця та чоловічої сили), змієві (охоронцеві дому). У трипільській культурі створено основу для появи писемності у вигляді глиняних символів та знаків на кераміці.

-Причини зникнення трипільської спільноти остаточно не з’ясовані. Основні версії:

-Порушення екологічного балансу, що було пов’язане з екстенсивним веденням гос-ва

-Похолодання клімату

-Спроба перебудувати  землеробську основу економіки на скотарську

-Внутр. Суперечності та протистояння трипіл общин зх. Й сх. Ареалів

-Експансія степовиків

Енеоліт – це мідно-кам’яний вік. У цей період відбувається перехід від кам’яного віку до доби металів, проте камінь відіграє значну роль у господарстві.

Трип культура залиш по собі значні сліди в Укр. її здобуткам корист й нині. Можемо спостерігати як жінки розмальовують хати й печі у стилі Трипілля. У килимарстві , гончарстві, вишиванках, писанках можна помітити багато геометр та рослин орнаментів, які нагадують орнамент трип доби.              Отже, трипільська культура стала основою для розвитку подальших культур, що виникали на терені України.

 

3.1


14.12.2015; 03:00
хиты: 143
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь