пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Порядок аналізу ліквідності та платоспроможності підприємства

Ліквідність балансу — це ступінь покриття боргових зобов'язань підприємства його активами, строк перетворення які в гроші відповідає строку погашення платіжних зобов'язань.

Вона залежить від ступеня відповідності величини наявних платіжних коштів величині боргових зобов'язань.

Усі активи підприємства залежно від ступеня їх ліквідності, тобто від здатності та швидкості перетворення в грошові кошти,) можна умовно поділити на такі групи: І

1. Найбільш ліквідні активи (А1) — суми по всіх статтях грошових коштів, які можуть бути використанні для здійснення по­точних розрахунків негайно. В цю групу включають також і короткострокові фінансові вкладення (цінні папери).

2. Активи, що швидко реалізуються (А2), — активи, для перетво­рення яких у наявні кошти потрібний визначений час. У цю групу можна включити дебіторську заборгованість, платежі по якій о» куються протягом 12 місяців після звітної дати, та інші оборотні активи.

3. Активи, що повільно реалізуються (Аз), — найменш ліквід­ні активи — це запаси і витрати.

4. Активи, що важко реалізуються (А4), — це активи, призна­чені для використання в господарській діяльності протягом три­валого періоду часу. В цю статтю можна включити статті розділу І активу балансу «Необоротні активи».

Отже, перші три групи активів (А1, А2 Аз) є більш ліквідними, ніж інше майно підприємства.

Пасиви балансу залежно від ступеня зростання строків пога­шення зобов'язань групуються так:

1. Найбільш строкові зобов'язання (П1) — кредиторська забор­гованість, позики для працівників, інші короткострокові пасиви.

2. Короткострокові пасиви (П2) — короткострокові позикові кредити банків та інші позики, що підлягають погашенню протягом 12 місяців після звітної дати.

3. Довгострокові пасиви (П3) — довгострокові кредити банків позикові кошти та інші довгострокові пасиви.

4. Постійні пасиви (П4) — статті розділу І пасиву балансу.

 

Для визначення ліквідності балансу необхідно порівняти під­сумки з кожної групи активів і пасивів.

Баланс вважається абсолютно ліквідним, якщо виконуються умови:

А1image143.gifП1

А2image143.gifП2

А3image143.gifП3

А4image143.gifП4

Якщо виконуються перші три нерівності, тобто поточні активи перевищують зовнішні зобов'язання підприємства, то обов'язково виконується остання нерівність. Це означає наявність у підпри­ємства власних оборотних коштів, тобто дотримується мінімаль­на умова фінансової його стійкості

АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ЛІКВІДНОСТІ

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал).

image144.gif

Згідно з П(С)БО 2 в чисельнику знаходяться суми грошових коштів та їх еквівалентів, а також поточних фінансових інвести­цій (ряд. 220 + ряд. 230 + ряд. 240 розділу II активу балансу), в знаменнику — підсумок розділу IV пасиву балансу.

За світовим досвідом, в чисельнику відображаються лише грошові кошти.

Цей коефіцієнт є найбільш жорстким критерієм платоспромож­ності і ліквідності підприємства і показує, яку частину коротко­строкової заборгованості воно може погасити в поточний момент або найближчим часом. Теоретично достатнім вважається, якщо Кал вище 0,2—0,35. Це означає, що на 20—35 % підприємство може в поточний момент погасити всі свої короткострокові борги платоспроможність вважається нормальною.

Такий показник називають ще коефіцієнтом платоспроможності.

Коефіцієнт швидкої (проміжної, суворої) ліквідності.

image145.gif

Згідно з П(С)БО 2 в чисельнику знаходяться суми грошових коштів та Їх еквівалентів, поточних фінансових інвестицій та де­біторської заборгованості, інших оборотних активів (суми ряд. 150—250 розділу II активу балансу), в знаменнику — підсумок розділу IV пасиву балансу.

Він допомагає оцінити можливість погашення підприємством короткострокових зобов'язань у випадку його критичного стану.

Теоретичне найнижче значення цього показника 1, найвище — 2.

Узагальнюючим показником ліквідності є коефіцієнт по­криття (Кп).

image146.gif

Згідно з П(С)БО 2 в чисельнику знаходиться підсумок розділу II активу балансу, в знаменнику — підсумок розділу IV пасиву балансу.

Він вимірює загальну ліквідність і показує, якою мірою пото­чні кредиторські зобов'язання забезпечуються поточними аш-вами, тобто скільки грошових одиниць поточних активів припа­дає на одну грошову одиницю поточних зобов'язань. Теоретичне значення цього показника 1,5—2,5.

image147.gif

де: Ккл — коефіцієнт критичної ліквідності;

ВЗ — виробничі запаси;

З — затрати.

Існує й Інший варіант розрахунку цього коефіцієнта: як від­ношення суми грошових коштів, цінних паперів і дебіторської заборгованості до суми поточних активів, теоретично достатнім вважається Ккл на рівні 0,7—0,8.

Платоспроможність — це можливість підприємства наявни­ми грошовими ресурсами своєчасно погасити свої строкові зо­бов'язання.

Правильніше до платіжних засобів відносити грошові кошти, короткострокові цінні папери (вони можуть бути швидко реалі­зовані й перетворені в гроші) та частину дебіторської заборгова­ності щодо якої є впевненість у надходженні.

До строкових зобов'язань доцільно включати поточні пасиви: короткострокові кредити банків, кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги, бюджету тощо.

Причини неплатоспроможності:

Ø помилки в розрахунках планових обсягів виробництва і ре­алізації продукції, її собівартості;

Ø невиконання планових завдань виробництва І реалізації про­дукції, порушення її структури та асортименту, зниження якості;

Ø підвищення собівартості продукції;

Ø в умовах конкуренції втрата каналів реалізації І постійних покупців, замовників;

Ø неплатоспроможність самих покупців і замовників з різних на це причин;

Ø невиконання плану прибутку і нестаток власних джерел фі­нансування підприємства;

Ø інфляційні процеси і податкова політика;

Ø значне відволікання коштів у дебіторську заборгованість та у надлишкові виробничі запаси;

Ø низьке обертання оборотного капіталу.

Платоспроможність означає наявність у підприємства коштів і еквівалентів, достатніх для розрахунків з кредиторської заборгованості, що потребує негайного погашення.

Ознаками платоспроможності є:

· наявність грошей у касі, на поточних рахунках;

· відсутність простроченої кредиторської заборгованості.

Кпл=Вл капітіл/ Заг зобовяз> 0,5 – під-во є фінансово стійким

.Підвищення рівня платоспроможності підприємства залежить від поліпшення результатів його виробничої та комерційної діяльності. Інформаційною базою для такого аналізу є дані управлінського обліку.


08.06.2017; 12:26
хиты: 93
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь