пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Порядок аналізу рентабельності

Система показників рентабельності включає:

1. Рентабельність капіталу

1.1 Рентабельність активів за валовим прибутком - показує скільки грош. од. витрачено п-ством для отримання 1 грн прибутку: Валовий прибуток:/середньорічна величина активів п-ства.

1.2.Рентабельність власного капіталу за валовим прибутком - визначає ефективність вик. власних ресурсів для отримання прибутку: Валовий прибуток:/власний капітал п-ства.

1.3. Рентабельність інвестицій - показує на скільки ефективно п-ство здійснює інвестиційну політику: (доходи за цінними паперами+дохід від пайової участі в спільних п-ствах)/величина довгострокових та короткострокових фін. інвестицій

1.4. Рентабельність необоротного капіталу - відображає ефективність використання необоротних активів п-ства: Валовий прибуток: середньорічна величина необоротних активів

2. Коефіцієнти рентабельності продажу

2.1. Коефіцієнт рентабельності всіх операцій за валовим прибутком - показує на скільки ефективно та прибутково п-ство веде свою діяльність : Валовий прибуток/(чиста виручка від реалізації продукції+доходи від іншої реалізації та позареалізаційних операцій)

2.2. Коеф. рентабельності основної діяльності - показує прибутковість основної діяльності п-ства: Прибуток від реалізації/чиста виручка від реалізації

2.3. Рентабельність в-цтва- характеризує ефективність вик. основних та оборотних фондів п-ства: Валовий(чистий) прибуток/сума основних та оборотних фондів п-ства.

2.4.Рентабельність продукції- показує скільки прибутку отримує п-ство в розрахунку на 1 грн витрат на в-цтво і реалізації продукції: Валовий прибуток/витрати на в-цтво та реалізацію продукції.

Залежно від мети проведення аналізу можна формувати додаткові показники рентабельності за подібними методиками розрахунку.

Завданнями аналізу рентабельності є:

¾ оцінка виконання визначених параметрів (плану, прогнозу тощо);

¾ вивчення динаміки показників;

¾ визначення факторів зміни їхнього рівня;

¾ пошук резервів зростання рентабельності;

¾ розроблення заходів для використання виявлених резервів.

Вибір і послідовність аналізу визначається його завданням.

Порядок аналізу рентабельності продукції передбачає аналіз:

А) аналіз рентабельності од виробу. Зміна рентабельності окремих видів продукції відбувається під впливом різних факторів, деякі з них показано на рис.

image141.gif

Б) визначення рентабельності реалізованої продукції, яку доцільно аналізувати , ураховуючи вплив таких факторів:

¾ зміна структури та асортименту продукції;

¾ зміна собівартості продукції;

¾ зміна відпускних цін на продукцію.

В) аналіз рентабельності підприємства є рентабельність виробництва, що розраховується як відношення прибутку від реалізації продукції до всього авансованого капіталу (суми всіх активів).

На рівень рентабельності виробництва впливають такі фактори

¾ зміна частки прибутку на 1 грн реалізованої продукції;

¾ зміна фондомісткості продукції;

зміна оборотності оборотних коштів


08.06.2017; 12:26
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь