пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14. Порядок аналізу ділової активності підприємства

В умовах обмеженості ресурсів підприємцю постійно доводиться обирати оптимальні співвідношення між набором економічних ресурсів та обсягами виробництва. Передумовою такого вибору повинно бути проведення аналізу ділової активності

Аналіз ділової активності підприємства — це системна оцінка ефективності використання суб'єктом господарювання своїх ресурсів задля досягнення позитивних результатів та створення сприятливого інвестиційного клімату, а також підтримання стабільного фінансового стану та забезпечення постійного розширення й росту обсягів виробництва, реалізації.

image140.jpg

Ці показники ділової активності характеризують результати і ефективність поточної основної виробничої діяльності.

Аналіз ділової активності здійснюється за такими якісними критеріями:

1. Широта ринку збуту продукції.

2. Наявність продукції, що поставляється на експорт.

3. Репутація підприємства, що виражається, зокрема, в популярності клієнтів, що користуються послугами підприємства.

Аналіз ділової активності здійснюється за кількісними показниками. Цими показниками є:

а) ступінь виконання плану за основними показниками, забезпечення заданих темпів їхнього зростання;

б) рівень ефективності використання ресурсів підприємства. Аналізуючи ступінь використання плану за основними показниками, слід відзначити, що їх оптимальне співвідношення:

Тпб > Тр > Так > 100,

де:

де Трп , Трв , Тра — темп зростання відповідно прибутку, виручки від реалізації, активів. Перше співвідношення показує, що випередження темпу зростання прибутку в порівнянні з темпом зростання обсягу реалізації свідчить про зниження собівартості продукції, як основного чинника збільшення прибутку. Якщо темпи зростання прибутку і обсягу продажів більші темпів зростання активів, то це свідчить про ефективність використання останніх.

.

Вищеназване співвідношення можна умовно назвати «Золоте правило економіки підприємства». Однак можливі і відхилення від цієї ідеальної залежності. Причому не завжди можна відхилення розглядати як негативні, наприклад: рекомендація і модернізація діючих виробництв і ін. Таке зіставлення зараз дуже ускладнене впливом інфляції.

Коефіцієнти оборотності (ділової активності) безпосередньо впливають на фінансові результати діяльності підприємства, його платоспроможність. Як результат прискорення обороту вивільнюються матеріальні елементи оборотних активів (менше потрібно запасів сировини, матеріалів, палива, незавершеного виробництва та ін.) і таким чином зменшуються затрати, пов'язані з їх зберіганням. При цьому вивільнюються грошові кошти, які були вкладені в ці запаси, що врешті-решт сприятиме покращенню фінансового стану підприємства.


08.06.2017; 12:13
хиты: 97
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь