пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Сфера застосування, особливості та порядок виконання факторного аналізу методом абсолютних різниць

Полягає у розрахунку впливу факторів множенням абсолютного відхилення досліджуваного фактора на базові значення факторів розташованих праворуч від нього і на фактичні величини факторів розміщених ліворуч від нього(у багатофакторних моделях). Сфера застосування – мультиплікативні моделі факторних систем . Найкраще прийом абсолютних різниць використовувати тоді, коли вихідні дані вже містять абсолютні відхилення за факторними показниками. Проте цей метод недоцільно використовувати для кратних моделей.

Порядок розрахунку методом абсолютних різниць

а)На результуючий показник впливає 2 фактори. Посл. розрах.:

1)Визн. результуючий показник і фактор які на нього впливають.

z-результуючий показник: х,у-часткові фактори

2)формується залежність між результуючим показником і частковим фактором.

z=x*y

3)з двох часткових факторів визн. кількісний і якісний фактор

х-кількісний

у-якісний

4)обчислюється абсолютне відхилення(різниця) між звітним і базовим значенням результуючого показника і факторів які на нього впливають.

Δz = z– z0

Δх = х1 – х0

Δу у1- у0

де z1,y1,x1-цезвітні значеня показників; z0,y0,x0-базові значення показників

5)обчислюється розмір впливу кількісного фактора на зміну результуючого показника шляхом добутку добутку абсолютної різниці по цьому фактору на базове значення якісного фактора.

Δzx= (х1 – х0) * у0 = Δх * у0

6)обчисл. розмір впливу якісного фактора на зміну результуючого показника шляхом добутку абс. різниці по цьому фактору на звітне знач. кількісного показника

Δzу = (у1 – у0) * х1 = Δу * х1

7)виконується перевірка правильності розрахунків:розмір впливу двох факторів повинен дорівнювати абсолютній різниці між звітним і базовим значіенням результуючого показника.

Δzх + Δzу z– z0

Б) На результуючий показник впливає більше 2 факторів:

1. Визначається результуючий показник та часткові фактори, які впливають на його зміну.

2. Обчислюється абсолютне відхилення між звітним і базовим значенням результуючого показника та факторів, які на нього впливають:

image001.gif

image002.gif

image003.gif

image004.gif

Формулюється модель залежності між факторами і результуючим показником.

image005.gif- мультиплікативна модель.

3. Визначається розмір впливу 1-го фактора на зміну результуючого показника шляхом добутку абсолютної різниці по цьому фактору на базові значення нище розташованих показників: image006.gif.

4. Визначається розмір впливу 2-го фактора як добуток абсолютної різниці по цьому фактору на базове значення нище розташованого показника і звітне значення вище розташованого фактора: image007.gif.

5. Обчислюється розмір впливу 3-го останнього фактора як добуток абсолютної різниці по цьому фактору на звітні значення вище розташованих показників: image008.gif.

6. Перевірка правильності розрахунку: сума впливу всіх факторів повинна дорівнювати абсолютній різниці між звітним і базовим значенням результуючого показника: image009.gifimage010.gif


08.06.2017; 11:58
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь