пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Умови рівноваги на ринку грошей. Крива LM.

Модель LM («ліквідність-гроші») характеризує умови рівноваги на ринку цінних паперів та грошовому ринках.

Грошовий ринок – це ринок короткострокових кредитних операцій, на якому попит на гроші та їх пропозиція визначають рівень вітсоткової ставки, тобто ціну грошей.

Крива LM відображає залежність між процентною ставкою (і) й рівнем доходу (Y) за умови рівноваги на ринку грошей.

Рівняння кривої LM: MP=MS       M/P = L(i, Y), де M-гроші, P- ціна, M/P- пропозиція реальних грошей,  L – ліквідність,  i – відсоткова ставка, Y – доходи.

і (відсоткова ставка)

Чим вищий рівень доходу, тим більший попит на гроші. За незмінної пропозиції грошей збільшення доходу підвищує відсоткову ставку, яка забезпечує рівновагу на ринку грошей. В усіх точках цієї кривої попит на гроші = їхній пропозиції. Нижче î крива LM не опускається. Зменшення пропозиції грошей переміщує криву LM вгору. І навпаки, збільшення пропозиції грошей за державних видатках, пропозиції грошей і податках тощо – визначають ендогенні змінні, передовсім процентну ставку й дохід (обсяг національного виробництва). Отже, попит на гроші перебуває в оберненій залежності від відсоткової ставки.

             Попит на гроші поділяється на операційний попит та спекулятивний попит. Операційний попит – це попит на гроші для здійснення товарних угод. Не залежить від відсоткової ставки. Залежить від проміжку часу або інтервалу часу між отриманням і використанням грошей.

Проміжок часу – лаг(⥝)

MD=MD1 + MD2

M1= ⥝ PY, де ⥝ - проміжок часу; P- рівень цін; Y – обсяг виробництва, дісна кількість товарів; MD1 – операційний попит на гроші;  MD2 – спекулятивний попит на гроші. Спекулятивний попит – це попит на гроші з боку фінансових активів, тобто попит на гроші, для придбання фінансових активів ( позик, валюти,, цінних паперів). Безпосредньо залежть від відсоткової ставки (і). MD2= MD2(і) На грошовому і фінансовому ринках об’єктивно існує певна мінімальна відсоткова ставка (î), за якої відсутній спекулятивний попитна гроші, тобто макроекономічні суб’єкти не вкладають гроші у фінансові активи. Якщо ж спекулятивний попит на гроші відсутній, має місце ліквідна пастка. Пастка ліквідності – обмеження впливу процентної ставки (і) на спекулятивний грошовий попит(MD). Процентна ставка досягає такого критичного низького рівня (і= î), що надалі перестає знижуватися, якби не змінювалася пропозиція грошей.


25.12.2016; 22:04
хиты: 117
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь