пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сутність, причини та види інфляції. Методи вимірювання інфляції. Індекси Пааше, Ласпейреса і Фішера.

Інфляція виникає, коли к-сть грошей в обігу перевищує потребу в них, зумовлену грошовою оцінкою товарної маси. Наслідком такої невідповідності грошової маси до сукупної ціни товарів є знецінення грошової одиниці й загальне підвищення цін на товари та послуги. Проте не будь-яке зростання цін є інфляційним. Якщо, наприклад, ціни на одні групи товарів чи послуг зростають і досить суттєво, але на інші групи – зменшуються, так що загальний рівень цін не змінюється, то таке зростання не є інфляційним.

Інфляція – стійке і відчутне зростання рівня цін, яке виникло внаслідок того, що значна частина грошової маси виявилась не забезпеченою економічними благами.

Основні причини інфляції: зростання грошової маси вищими темпами порівняно зі зростанням національного продукту, дефіцит держ. бюджету, мілітаризація економіки, монополії та необґрунтовані привілеї, особливості структури національної економіки.

Види інфляції.

1.За можливістю кількісної оцінки:

- Відкрита – інфляція, яку можна вимірювати, аналізувати, зіставляти різні варіанти її зменшення.

- Прихована – такий стан в економіці, коли зростання рівня цін в економіці не спостерігається, але наявний дефіцит товарів та послуг, має місце штучне обмеження споживчого попиту. Прихована інфляція не може бути виміряна безпосередньо.

2. Залежно від темпів інфляції:

- Помірна - темп зростання цін до 10 % на рік. Підприємці, фінанс. структури ще можуть адекватно реагувати на зміни, що відбуваються на ринку, уряд може коригувати свою соц-ек політику. Не створює небезпеки для всієї ек. сис-ми.

- Галопуюча – 10 – 100% за рік. Означає кризу ек. сис-ми.

- Гіперінфляція – річне зростання цін від 100%. Означає крах ек. сис-ми, за умов гіперінфляції руйнуються господарські зв’язки, масово банкрутують підприємства, припиняють дія-сть підприємці.

3. За можливістю прогнозування:

- Очікувана – має місце, коли макроек. суб’єкти очікують на підвищення цін і відповідним чином будують свою економічну поведінку.

- Неочікувана - макроек. суб’єкти не очікують на підвищення цін, а отже наступна інфляція стає для них несподіваною.

4. За пропорцією зміни цін:

- Збалансована -  співвідношення цін різних товарів залишається незмінним.

- Незбалансована -  відбувається постійна зміна співвідношення цін між товарами.

5. За причинами виникнення:

- Інфляція попиту – попит перевищує пропозицію, надмірне збільшення грошової пропозиції.

- Інфляція пропозиції (витрат виробництва) – її викликає збільшення витрат виробництва на одиницю продукції та зменшення сукупної пропозиції.

Методи вимірювання інфляції. Темп інфляції (показує зміну цін в даному періоді порівняно з попереднім) :  * 100%. Загальний рівень цін отримують за допомогою індексів: (q-обсяг вир-ва; p – ціна).

Пааше: I = ∑q1p1 / ∑q1p0 – характеризує зміни цін поточного періоду порівняно з базовими за товарами, реалізованими в поточному періоді.

 Ласпейреса: I = ∑q0p1 / ∑q0p0 –показує на скільки ціни товарів базового періоду змінилися через зміни цін в поточному періоді.

Фішера(нівелює недоліки першого й другого): I = 1л * 1 п 


25.12.2016; 22:01
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь