пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сукупний попит. Фактори, які впливають на сукупний попит. Крива AD.

Сукупний попит (АD)- величина реального обсягу продукції, яку покупці бажають придбати за наявним рівнем цін. Сукупний попит відображає зв'язок між обсягом сукупного випуску, на який є попит, і загальним рівнем цін в економіці.

Сукупний попит складається з таких компонентів:

1) Споживчі витрати домогосподарств,

2) Валові інвестиції;

3) Державні інвестиції;

4) Чистий експорт.

АD = C+ I+ G+ NE

Між рівнем цін та обсягом національного продукту. існує обернена залежність.

Чинники, які впливають на сукупний попит, поділяють на цінові та нецінові.

Цінові залежать від ціни(вартісні), а нецінові не залежать( невартісні).

До цінових відносять:

1) Ефект майна(багатства) – якщо ціни збільшуються, то покупці зменшують свої витрати і сукупний попит зменшується;

2) Ефект процентної ставки – якщо загальний рівень цін зростає, то підвищується рівень процентної ставки, що зменшує інвестиції та обмежує сукупний попит;

3) Ефект обмінного курсу – зниження валютного курсу національних грошей щодо валют інших країн призводить до підвищення цін на імпортні товари, це збільшує попит на вітчизняну продукцію, чистий експорт і відповідно сукупний попит;

4) Ефект імпортних закупівель – зростання загального рівня внутрішніх цін порівняно із цінами за кордоном призводить до подорожчання, а отже й до зменшення експорту та сукупного попиту.

До нецінових чинників відносять політико-економічні, зовнішні та очікування споживачів і підприємців. Політико – економічні чинники включають використання заходів монетарної політики (якщо монетарна політика стримуюча, то крива сукупного попиту зміщується вліво, при стимулюючій монетарній політиці інвестиції зростають, відповідно збільшується сукупний попит і крива зміщується вправо). До зовнішніх чинників відносять рівень цін на ресурси, рівень економічного зростання інших країн, з якими дана країна співпрацює, і т.д.

Крива АД має відємний нахил і показує залежність між обсягом національного продукту, на яку є попит в країні, та загальним рівнем цін. Отже, існує обернена залежність – чим вищі ціни, тим менший попит. 


25.12.2016; 21:58
хиты: 99
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь