пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сукупна пропозиція. Фактори, які впливають на сукупну пропозицію. Крива АS.

Сукупна пропозиція – це загальна кількість кінцевих товарів та послуг, яка вироблена в економіці ( у вартісному вираженні).

Крива АS відображає залежність між обсягом реального національного продукту та рівнем цін в країні. Характер їх взаємозв’язку залежить від тривалості періоду, протягом якого взаємодіють сукупний попит та пропозиція.

На сукупну пропозиції впливають такі чинники :

1) Цінові( їх дія веде до зміни витрат на одинцю продукції) – безпосередня зміна цін, зміна процентної ставки, зовнішньоекономічні чинники (запровадження мита, квот на товари, що є факторами виробництва)

2) Нецінові( їх дія веде до зміни витрат на одиницю продукції незалежно від змін обсягу національного виро

Дефлятор ВВП використовують для визначення відмінності між номінальним та реальним ВВП. Рівень і динаміка макроекономічних показників залежать як від фізичних обсягів виробництва, так і від рівня цін.

Для виявлення динаміки загального рівня цін в економіці використовують індекс Пааше. Цей індекс, обчислений для набору товарів та послуг, що входять до ВВП країни, називають дефлятором ВВП.

І п= сума p1q1/сума p0q1

p1-рівень цін в поточному періоді

p0-рівень цін в попередньому періоді

q1-набір товарів і послуг в поточному періоді

Якщо величина індексу цін менше 1, то відбувається коригування номінального ВВП у напрямі збільшення - інфлювання.

Якщо величина індексу цін більша 1, то відбувається коригування номінального ВВП у напрямі зменшення - дефлювання. рівень цін на виробничі ресурси, продуктивність праці, бюджетно-податкова політика.


25.12.2016; 21:55
хиты: 111
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь