пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Система національних рахунків (СНР). Співвідношення основних показників СНР.

У країнах з ринковою економікою обчислення макроекономічних показників ґрунтується на Системі національних рахунків.

СНР- комплекс статистичних показників, які використовуються для виміру агрегованих результатів національного виробництва.

У СНР економічна діяльність – сукупність операцій з продуктами, доходами та фінансовими інструментами шляхом взаємодії між інституційними одиницями (секторами) або в рамках самих одиниць.

Основою обліку СНР є інституційна одиниця. Національна економіка в цілому визначається як сукупність усіх інституційних одиниць – резидентів, що функціонують на даній території протягом тривалого часу (понад рік). До них також включають територіальні активи (посольства, наукові організації, військові бази в інших країнах) і виключаються екстериторіальні анклави (посольства, консульства інших країн, представництва міжнародних організацій).

Розрізняють:

Зведені національні рахунки-встановлюються вцілому по національній економіці, за видами економічної діяльності.

Національні рахунки за секторами – встановлюються окремо для інституційних одиниць, домашніх господарств, не фінансових корпорацій та ін.

Основними методологічними принципами побудови СНР є:

1.         Основним показником в СНР є ВВП.

2.         ВВП і ВДВ (валова додана вартість) створюються в усіх сферах і галузях економіки, немає поділу економіки на виробничу і невиробничу сферу.

3.         В основі виділення секторів економіки лежить КВЕТИ (класифікація видів економічної діяльності)

4.         СНР відображає реальний механізм функціонування економіки, починається з процесу виробництва-розподіл-перерозподіл-використання результатів виробництва.


25.12.2016; 21:54
хиты: 109
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь