пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Рівновага сукупного попиту та сукупної пропозиції. Модель AD-AS

Сукупний попит (AD) – величина реального обсягу продукції, яку покупці бажають придбати за наявним рівнем цін. Рух кривою AD відображає зміну сукупного попиту від динаміки загального рівня цін. Оскільки між рівнем цін і обсягом нац.продукту існує обернена залежність, то крива AD має спадний характер. Цей нахил кривої AD пояснюється у макроекономіці впливом цінових чинників.

Сукупна пропозиція (AS) – величина реального національного продукту, який буде вироблено за наявним рівнем цін. Крива AS показує обсяг сукупного випуску, який пропонується на ринок виробниками при різних значеннях загального рівня цін. Форма кривої AS інтерпретується по-різному в класичній і кейнсіанській теоріях. У довгостроковому періоді вона має вигляд вертикальної прямої ( класична теорія), а в короткостроковому – горизонтальний вигляд (кейнсіанська теорія).

У точці перетину кривої сукупного попиту і сукупної пропозиції досягається рівноважний рівень цін і рівноважний обсяг виробництва національного продукту. На графіку зображено рівновагу в моделі AD-AS.       

             

Рівновага досягається у точці перетину кривих AD і AS, тобто у точці Е. Їй відповідає рівноважна ціна Ре , за якої маємо рівноважний обсяг виробництва і доходу.

 

 

 Але можливі різні варіанти макроекономічної рівноваги (залежно від умов зайнятості): 

На горизонтальному кейнсіанському відрізку, де крива сукупної пропозиції горизонтальна, зміна сукупного попиту, головним чином, впливає на обсяг національного виробництва, а рівень цін - сталий.

 

 

  1. На вертикальному класичному відрізку крива
  2. AS стає вертикальною, а тому зміна сукупного попиту, наприклад, його розширення призводить до зростання цін, а реальний ВВП не змінюється.

 

 

 

  1. Зі зміною сукупного попиту на проміжному відрізку сукупної пропозиції змінюються і реальний обсяг виробництва, і рівень цін.

 

                   У макроекономічній теорії модель AD- AS є базовою для вивчення національної економіки. За її допомогою можуть бути описані різні варіанти економічної політики держави.

 


25.12.2016; 21:52
хиты: 109
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь