пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Номінальний та реальний ВВП. Дефлятор ВВП та індекси цін.

Макроекономічні показники – це показники в грошовій формі. Тому їхній рівень та динаміка залежать як від фізичних обсягів виробництва, так і від рівня цін. Першочергове значення для суспільства мають величина і динаміка фізичних обсягів виробництва, оскільки метою суспільства насамперед є задоволення потреб у матеріальних благах. Аналіз динаміки фізичних обсягів виробництва дає змогу визначити, як змінюється рівень задоволення цих потреб. Але зіставлення фізичних обсягів виробництва різних періодів з метою визначення їхнього реального зрушення можна забезпечити лише за умов, якщо ціни будуть незмінними. Однак ціни з року в рік, як правило, змінюються: зростають або знижуються. Це означає, що на величину ВВП впливають зміни як фізичних обсягів виробництва, так і цін. З метою нівелювання цінового фактора в макроекономічних розрахунках обчислюють два види ВВП: номінальний і реальний, застосовуючи при цьому і два види цін: поточні і постійні.

Номінальний ВВП-це ВВП, обчислений у поточних фактичних цінах.

Реальний ВВП-ВВП, обчислене у постійних базових цінах.

У базовому році номінальний ВВП дорівнює реальному ВВП (дефлятор ВВП=1).

Дефлятор ВВП =відношення номінального ВВП до реального.

5. ВВП – це це сумарна ринкова вартість усіх кінцевих товарів і послуг, виготовлених у країні протягом певного періоду часу.

Номінальний ВВП – це вартісний показник, обчислений у поточних фактичних цінах, тобто у таких, які склалися на момент його розрахунку.

Реальний ВВП – це вартісний показник, обчислений у постійних базисних цінах. Для точнішого вимірювання результатів економічної діяльності суспільства на показнику кількості вироблених в країні товарів і послуг не повинна позначатися зміна цін. На величину номінального ВВП впливають фізичний обсяг виробництва та рівень цін, а на номінальний – лише обсяг виробництва.

Для виявлення зміни загального рівня цін в економіці використовують індекс Пааше. Цей індекс називається дефлятором ВВП.

Індекс Пааше – відношення суми добутку рівня цін на обсяг виробництва в поточному році до суми добутку рівня цін в базовому році на обсяг виробництва в поточному році.

Дефлятор ВВП – відношення номінального ВВП до реального ВВП.

Якщо величина індексу цін менше 1, то відбувається коригування номінального ВВП у напрямку збільшення – інфлювання. Якщо величина індексу цін більше 1, то відбувається коригування номінального ВВП у напрямі зменшення – дефілювання.

 


25.12.2016; 21:50
хиты: 97
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь