пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Модель IS-LM. Ліквідна пастка.

Модель IS-LM  визначає рівноважне значення відсоткової ставки та рівня доходу за умови рівноваги на товарному, грошовому й фінансовому ринках. Об’єднання на одному графіку з координатами «процентна ставка – сукупний випуск» обох кривих і є графічним зображенням моделі IS-LM.  Рівняння моделі IS-LM : Y= C(Y – T) + I(i) + G; M/P = L(i, Y) або MD=MS.

Крива IS відображає зв'язок між реальною відсотковою став­кою (і)  та рівнем доходу (Y) за рівноваги на ринку товарів та послуг. Крива LM відображає залежність між процентною ставкою (і) й рівнем доходу (Y) за умови рівноваги на ринку грошей.

Поєднавши на 1-му графіку криві IS-LM  отримаємо:

Точка А - економічна рівновага в моделі IS-LM, в якій перетинаються обидві криві. Ця точка визначає відсот­кову ставку (і) та дохід (Y), які відповідають умовам рівноваги як на товарному, так і на грошовому ринках. У точці рівноваги фактичні видатки дорівнюють запланованим, а грошовий попит — грошовій пропозиції. Якщо  спекулятивний попит на гроші відсутній, має місце ліквідна пастка. Пастка ліквідності – обмеження впливу процентної ставки (і) на спекулятивний грошовий попит(MD). Процентна ставка досягає такого критичного низького рівня (і= î), що надалі перестає знижуватися, якби не змінювалася пропозиція грошей

Модель IS-LM досліджується у короткостроковому періоді при якому рівень цін залишається незмінним, а змінюється ставка процента та обсяг доходу. Модель IS-LM використовується для аналізу наслідків грошово-кредитної та бюджетно-податкової політики держави. Тобто, ця модель показує як зміни в державних видатках, пропозиції грошей, податках визначають зміни процентної ставки й дохід (обсяг національного виробництва). Модель також дозволяє аналізувати вплив збурень на товарному й грошовому ринках на національну економіку. Модель IS-LM дає змогу показати, що зі зростанням рівня цін національний дохід зменшується, тобто крива AD є спадною. Чинники, що переміщають криві IS та LM впливають також і на криву сукупного попиту. Зміни у фіскальній політиці переміщують криву IS , а в монетарній LM. Водночас це позначається на кривій сукупного попиту. Наприклад, збільшення державних видатків, скорочення податків або зростання пропозиції грошей  підвищують дохід у моделі  IS-LM і переміщають криву АD вправо, і навпаки.


25.12.2016; 21:47
хиты: 527
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь