пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Класична модель макроекономічної рівноваги.

Історично макроекономічна найка була започаткована класичною теорією. В основі будь-якої макроекономічної теорії перебуває питання про те, за допомогою яких механізмів в економіці забезпечується повне використання наявних ресурсів. Це може забезпечувати ринковий механізм самостійно або поряд з ним відповідну відповідну регулюючу роль має виконувати держава. Це питання є центральним для класичної теорії. Передумови класичної макроекономіки:

1) Вихідна передумова – механізм саморегулювання економіки у процесі взаємодії попиту та пропозиції;

2)Застосування мікроекономічного підходу (зарплата);

3)Маржиналізм ( теорія граничної корисності);

4) Використ. як основоположного закону Сея ( це критерій оптимального функціонування ринкової економіки. Товарна пропозиція породжує товарний собіпопит);

5)Застосування принципу раціонального розпроділу обмежених ресурсів.

 КММ-взаємодія ринків ресурсів,товарів,грошей та інвестицій-це пояснююча короткострокова модель,яка описує спосіб досягнення економічного оптимізму без державного втручання.КММ базується на таких положеннях:

1)Рівновага встан у результаті взаємодії ринків ресурсів,товар,грош та інвестицій, заощаджень.

2). вихідним у встановленні рівноваги є ринок ресурсів.

Ринок ресурсів:

а)головним ресурсом вваж.-праця,рівновага на цьому ринку встанов. В результаті взаємодії попиту , пропозиції праці та виробнич  ф-ї.Відповідно до класичної моделі ,те скільки тов. Повино бути запропоновано на ринку визначається саме через механізм виробничої функції.

Рівновага на ринку ресурсів. Якщо зарплата вища рівноважного рівня, починають діяти механізм очищення ринку від надлишкової пропоз. зарплата знижується. Якщо зарплата нижча рівноважного рівня, то починають діяти механізм очищення ринку від надлишкового попиту. Зарплата підвищується.

Виробнича ф-ія. Ресурси представлені робочою силою. У моделі враховується дія закону спадної граничної продуктивності факторів - Збільшення роб. сили призводить до зростання реального продукту лише до певного моменту після якого кількість ресурсу стає надмірним.

Б).Ринок товарів.Відповідно до класичної моделі рівновага на тов.ринку встановлюється завдяки механізму виробничої фун-ї.Попит на реальний продукт (Yrd)визначається як спадна функ-я від заг.рівня цін,а пропозиція (YRS),як абсолютно нееластична за ціною.Обсяг продукту,який буде  запропоновано на ринку залежить не від заг. Рівня цін,а від обсягу залучених ресурсів праці.Однак,оскільки у короткостроковому періоді єдиним змінним ресурсом є праця,то фун-я  пропозиції має такий вигляд:YRS=f(v) Абсолютно нееластична-паралельна до певної лінії.

 

Заощадження на графіку подано, як такі, що обернено залежать від ставки відсотка. Інвестиції на графіку подано як такі, що прямо залежать від ставки відсотка І=І(і). рівноважна проц.. ставка, забезпечуючи відповідність між заощадженнями та інвестиціями, очищує ринок від надлишкової пропозиції фін. ресурсів, так і від надлишкового попиту на них з боку інвесторів.

В).Відповідно до класичної моделі гроші є нейтральними,тобто їх маса (М)впливає тільки на рівень цін,розмір номінальної зарплати,однак не визначають обсягів реальної зарплати,виплати та рівня зайнятості.Пропозиція грошей MS є наперед визначеною величиною,а попит на гроші визначається за формулою:Md=y/v ; V-швидкістьобертання грош.одиниці.

На цьому  графіку зображено те,що пропозиція грошей не залежить від обсягу продукту,а попит на гроші навпаки.Рівновага на ринку грошей передбачає,що за певн пропозиції існує номінальний продукт ,який відповідає цій пропозиції. 


25.12.2016; 21:44
хиты: 123
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь