пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Грошова пропозиція: грошова база і грошова маса. Коефіцієнт монетизації економіки.

Пропозиція грошей (М s)– це п-с формування грошової маси в країні. Кількість грошей в економіці контролюється державою за допомогою монетарної політики, на практиці цю функцію здійснює Центральний банк (Укр. – Національний банк України).

Для вимірювання грошової пропозиції використовуються грошові агрегати М0, М1, М2, М3 (у порядку зменшення рівня ліквідності):

М0 – готівка (монети і банкноти, що перебувають в обігу поза банками);

М1 – М0+ поточні рахунки та інші безстрокові чекові вклади у банках;

М2 – М1+заощаджувальні й невеликі строкові депозити у банках;

М3 – М2+ внески у спеціалізованих установах і великі строкові вклади у банках.

У формуванні пропозиції грошей беруть участь три суб’єкти – центральний банк, комерційні банки та небанківський сектор. Загалом на пропозицію грошей впливають такі чинники:

  • Величина грошової бази (Н);
  • Норма резервування депозитів у центральному банку (r);
  • Співв.ідношення між готівкою та депозитами (d).

Грошова база – банківські резерви та готівкові гроші, що перебувають поза банками. Грош. база створюється центральним банком і забезпечується його активами у формах золотовалютних резервів, цінних паперів та кредитів, що надаються центр. Банком. МОНЕТАРНЕ ПРАВИЛО –держава повинна підтримувати темп росту грошової маси на рівні середніх темпів зростання реального ВВП, тоді рівень цін в економіці буде стабільний. ЕФЕКТ «НЕЙТРАЛЬНОСТІ ГРОШЕЙ» - зміна кількості грошей в обігу не здійснює впливу на реальні макроекономічні величини, а відображається на коливаннях номінальних змінних.

Банківські резерви складаються з двох компонентів: обов’язкові резерви та надлишкові резерви. Обов’язкові резерви - мінімальна сума резервів, яку зобов’язаний тримати кожний комерційний банк у центральному банку на безпроцентній основі. Величина обов’язкових резервів регламентується ЦБ за допомогою норми резервування депозитів.

Надлишкові резерви – касові залишки комерційних банків або сума, яку комерц. банки залишають у себе.

Комерційні банки створюють мультиплікативний ефект банківських кредитів та депозитів.

ПРОСТИЙ ГРОШОВИЙ МУЛЬТИПЛІКАТОР (депозитний мультиплікатор): m=1/r  = ∆ М s/ ∆Hрез. (пропозиція грошей/ сума обовязкових резервів). Він показує максимальну к-сть нових кредитних грошей, яку може утворити кожна грошова одиниця надлишкових резервів за певної величини обов’язкових резервів (зворотна залежність від норми обов’язкових резервів).

Простий грошовий мультиплікатор показує максимально можливу експансію грошей. Як правило, вона буває меншою – однією з причин є «втеча» готівки в обіг, тому використовують ПОВНИЙ ГРОШОВИЙ МУЛЬТИПЛІКАТОР: m = (1+d)/ (r+d) = М s/ ∆Hпов , де d – коефіцієнт депонування, що показує розподіл домогосподарствами грошей між готівкою та депозитом.

КОЕФІЦІЄНТ МОНЕТИЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ = грошова маса/ВВП - дає уяву про ступінь забезпеченості економіки грошима, що необхідні для здійснення розрахунків та платежів.


25.12.2016; 21:40
хиты: 112
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь