пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Бюджетний дефіцит і профіцит. Циклічний та структурний дефіцити бюджету.

Дефіци́т в економіці — перевищення попиту над пропозицією. Дефіцит засвідчує про розбіжність між попитом та пропозицією та відсутність урівноважуючої ціни.Дефіцит товарів та послуг.Дефіцит товарів та послуг характеризує певний стан кон'юнктури ринку, коли платоспроможний попит перевищує пропозицію при фіксованому рівні ціни.Дефіцит державного бюджету.Бюджетний дефіцит — це перевищення видатків бюджету над його доходами.Дефіцит = Видатки — Доходи.

 Коли витрати бюджету перевищують його доходи, утворюється негативне бюджетне сальдо, чи дефіцит бюджета. Витрати й доходи державного бюджету який завжди збігаються. Якщо більше доходів, то уряд стикається з бюджетним дефіцитом. Протилежна ситуація, тобто. перевищення доходів витратами, називається бюджетним профіцитом, чи надлишком. Профіцит — позитивне сальдо бюджету — є зворотне співвідношення, тобто перевищення доходів витратами..

Основною причиною виникнення бюджетного дефіциту це відставання темпів зростання бюджетних доходів проти збільшення бюджетних витрат. Конкретні причини такого відставання можуть бути різними, в особливості: - кризові явища в економіці ; - нездатність уряду тримати під наглядом фінансову ситуації у країні; - надзвичайні обставини (війни, великі стихійні лиха. Оздоровлення бюджету передбачається здійснювати за трьома основними напрямками: - рахунок збільшення його дохідної бази; - з урахуванням реструктуризації видаткової частини бюджету; - шляхом удосконалювання бюджетних процедур.

Первинний дефіцит – це загальний дефіцит державного бюджету, зменшений у сумі відсоткових виплат з державного боргу. По аналогії й первинний профіцит прийнято також розрізняти на фактичний, структурний і циклічний дефіцит державного бюджету. Фактичний дефіцит – це негативна відмінність між фактичними (дійсними) статками і видатками держави. Структурний дефіцит – це різниця між статками і видатками державного бюджету. Циклічний дефіцит – це відмінність між фактичним і структурним дефіцитом державного бюджету. Циклічний дефіцит є наслідком коливань економічної активності у ході ділового циклу. У цьому зміни у податкових надходженнях і державних витрат відбуваються автоматично.


25.12.2016; 21:38
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь