пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Доходи населення та їх види.

Розрізняють такі види доходів:

- Грошові доходи – доходи, формування яких здійснюється за рахунок оплати праці працівників, вплати із соціальних фондів, під-цьких доходів, доходів н а власність, інших доходів. Поділяються на загальні та чисті.

- Натуральні доходи – це доходи, що включають продукцію особистого господарства, що використовуються на особисте споживання, трансфери в натур формі, а також з/п в натур формі.

- Сукупні доходи – основний показник матеріального забезпечення населення і включає всі види грошових доходів, а також вартість натур надходжень, отримуваних від особистого підсобного господарства і використаних на особисте споживання.

Під функціональним в економічній теорії розуміють розподіл доходів за факторами виробництва. Функціональний розподіл є первинним і тому значною мірою визначає можливості й межі перерозподілу, внаслідок чого формуються кінцеві доходи окремих громадян, сімей і домогосподарств.

Персональний розподіл доходів — це розподіл доходів між окремими фізичними особами, сім'ями або домогосподарствами. Сімейний дохід — сума доходів свідомо організованої на  основі родинних зв'язків та спільності побуту невеликої групи людей.

Функціональний розподіл доходів відбиває реальний його розподіл серед громадян в умовах, коли можлива однозначна ідентифікація соціального статусу як особи найманої праці, так і власника майнового капіталу.

Функціональний розподіл доходів не відбиває доходи сімей і приватних осіб, що можуть володіти різними виробничими чинниками. Сукупні доходи населення формуються з різних джерел і перерозподіляються між сім'ями в залежності від їхнього розміру і складу.

Персональний розподіл доходів вимірює розподіл доходів між сім'ями. Персональний розподіл доходів відрізняється значною нерівномірністю, виміряти яку можна на основі методології Парето-Лоренца-Джінні.

Розмір доходів тісно пов'язаний із багатством і добробутом сімей. 


07.06.2016; 08:09
хиты: 102
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь