пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сутність, функції та місце сфери обігу у ринковій економіці.

Сфера обігу - це особливий макроекономічний простір у суспільному відтворювальному процесі, своєрідна з'єднувальна ланка між сферами виробництва і споживання.

Сфера обігу виникає в процесі еволюції товарно - грошових відносин. Її виникненню передує первісна безпосередня мінова торгівля:

- первісна безпосередня мінова торгівля (схема: Т - Т) виникла внаслідок зародження і становлення товарного виробництва в економічних умовах натурального господарства ще до появи грошей;

- визначальною ознакою первісної безпосередньої мінової торгівлі була епізодичність розрізнених ізольованих у часі і просторі торговельно-мінових актів між товаровиробниками, коли акт продажу кожного із взаємно обмінюваних товарів був також і одномоментним актом купівлі замість нього іншого товару.

Подальше поширення товарного виробництва, а саме збагачення і урізноманітнення товарного асортименту сприяло появі грошей і привело до того, то первісна безпосередня одноактна торгівля поступилася місцем опосередкованій грошима двоактній товарно-грошовій торгівлі за схемою Т - Г - Т, яка містить відокремлені у часі і просторі акт продажу Т–Г купівлі Г -Т.

Двоактність продажу і купівлі кожним товаровиробником відчужених і придбаних товарів за участю грошей зумовлю? виникнення і безперервне функціонування товарного обігу:

- за умов двоактної торгівлі кожний товаровиробник продає свої товари багатьом покупцям незалежно від того, які товари вони виробляють і продають, і купує потрібні йому товари також у багатьох і зовсім різних продавців та ще й у різні часи і у різних місцевостях;

- за таких обставин у кожному регіоні, країні між спеціалізованими товаровиробниками утворюється і функціонує товарний обіг як безперервно діюче торговельно-мінове явище.

Із функціонуванням товарного обігу та його сфери безпосередньо пов'язано:

 виникнення, становлення і безперервне функціонування промислового капіталу та відокремлення від нього торговельного і позичкового капіталу, бо грошова і товарна функціональні форми промислового капіталу не можуть функціонувати поза сферою товарного обігу;

 усуспільнення всієї виробничо-господарської діяльності в країні, навіть за її межами, становлення і розвиток макроекономічних структур аж до утворення мегаекономіки;

                 функціонування грошового обігу, відносин власності, товарних сховищ, вантажного транспорту.


07.06.2016; 08:05
хиты: 74
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь