пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Амортизація та її норма.

Механізм відтворення основного капіталу включає три взаємопов’язані процеси: Знос поділяють на фізичний та моральний.

Фізичний знос пов’язаний з самим використанням елементів основного капіталу та впливом стихійних сил природи.

Моральний знос пов’язаний із здешевленням виробництва старих зразків техніки та виготовленням технічно більш досконалих і більш рентабельних машин аналогічного призначення.

Амортизація основного капіталу- процес поступово перенесення вартості основного капіталу на новостворену продукцію в міру його зношування. Норма амортизації- відношення річного обсягу амортизаційних відрахувань до середньорічної вартості елементів основного капіталу.

Амортизаційних фонд – цільовий фонд накопичення фінансових коштів, який утворюється за рахунок амортизаційних відрахувань і призначається для відтворення основних фондів, котрі в процесі вир-ва піддаються фізичному та моральному зносу, через що втрачають частину споживчої вартості.

Норма амортизації - встановлений законодавчо відсоток від балансової вартості основного капіталу, який списується щорічно на собівартість продукції. Її розрахунки здійснюються за формулою

На=Кб/Ап - Кл/Кб х 100%,

де Кб - балансова вартість основного капіталу; Кл - ліквідаційна вартість основного капіталу, Ап - нормативний строк функціонування основного капіталу.

Основні методи амортизації:

1)                 метод рівномірного прямолінійного списання вартості основго капіталу.

2)                 Метод прискореної амортизації.


07.06.2016; 08:03
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь