пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Кругооборот та оборот капіталу. Основний та оборотний капітал.

Кругооборот капіталу - безперервний рух капіталу, в якому він послідовно перетворюється з однієї форми на іншу і повертається до вихідної точки з приростом.

Кругооборот промислового капіталу проходить 3 стадії:

  1. Грошовий капітал - функціональна форма промислового капіталу, яка існує у грошовій формі і приносить додаткову вартість

Підприємство, насамперед, авансує кошти для придбання необхідних факторів виробництва, тобто елементів постійного та змінного капіталу. Отже, капітал починає свій рух у сфері обігу як грошовий капітал.

 

  1. Продуктивний капітал. За наявності засобів виробництва та робочої сили починається виробничий процес. Капітал тут виступатиме як виробничий капітал, функцією якого є виробництво товару і додаткової вартості.

 

  1. Товарний капітал. Для одержання вартості і додаткової вартості у грошовій формі треба реалізувати на ринку вироблений товар. Капітал набуває форми товарного капіталу, функцією якого є реалізація товару і одержання додаткової вартості у грошовій формі.

 

Стадії кругообороту промислового капіталу відображає формула

 

Оборот капіталу та його швидкість.

Оборот капіталу- це безперервно повторюваний кругооборот капіталом, в результаті якого авансовані кошти повністю повертаються до своєї початкової форми.

Швидкість обороту капіталу- відрізок часу, протягом якого до підприємця, у вигляді виручки повертається вся грошова сума авансового капіталу,що зросла на величину прибутку. Основний капітал – частина промислового капіталу, яка функціонує в натуральній формі засобів виробництва протягом кількох виробничо-технічних циклів. Швидкість обороту капіталу вимірюється кількістю оборотів за рік:

N =360/о,       де п - кількість оборотів за рік;

360 - кількість днів у році;

о - тривалість одного обороту.

Оборотний капітал- частина промислового капіталу, що функціонує у вигляді предметів праці, незавершеного виробництва, готової продукції, грошових коштів,обертаючись і переносячи на новостворену продукцію протягом одного науково-технологічного циклу.До складу входять предмети праці та змінний капітал.

 


07.06.2016; 08:02
хиты: 105
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь