пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сутність капіталу, його матеріально-речовий зміст та соц.-економ. форма.

Капітал — це і все те, що створено протягом тисячоліть працею людини: історичні і культурні цінності, духовне багатство, досягнення науки і твори мистецтва, побудовані міста, заводи і фабрики, квітучі сади і поля, що колосяться. Розглядаючи капітал як самозростаючу вартість, К. Маркс трактував його як капіталістичні виробничі відносини  експлуатації найманої праці.

Капітал - це категорія, що виражає не стільки технічні чи організаційні відносини, скільки соціально-економічні, тобто капітал як такий може існувати лише за певних соціально-економічних умов. Такими умовами: високорозвинене товарне виробництво і обіг;наявність такої мотивації діяльності виробника, як особисте збагачення; зосередження у частини господарчих агентів значної частки засобів виробництва, тобто певний ступінь концентрації виробництва і капіталу;відсутність власних засобів виробництва у частини господарчих агентів, що змушує їх найматися.

Матеріально-речовий зміст капіталу- формують речові та особисті , фінансові та інтелектуальні фактори товарного виробництва, його продукти, які обслуговують процес створення економічних благ та їх просування у сфері виробництва, обміну споживачів.

Соціально-економічна форма капіталу- визначає взаємодіючий рух підприємницької та особистої власності економічних суб’єктів у процесі їх виробничої, господарської та комерційної діяльності.

Властивості капіталу:

1) обмеженість;

2) здатність до нагромадження;

3) ліквідність;

4) здатність до конвертації (постійної зміни форм);

5) самозростання.

 


07.06.2016; 08:00
хиты: 107
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь