пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55. Охарактеризуйте місце і роль міжнародної політики в житті суспільства

 М.п. (світовий політичний процес) – це сукупна цілеспрямована діяльність народів, держав, їхніх інститутів, соціальних спільної, об'єднань громадян у сфері міжнародного життя. Міжнародна політика як засіб взаємодії, взаємовідносин різних суспільних груп – націй, держав, союзів та ін. формується разом з виникненням і розвитком названих груп. Впродовж останніх років відбулась фундаментальна трансформація усього світового ладу. 

Структура світового політичного процесу складається з таких основних типів суб'єктів політичного життя:

  • національні держави;
  • організації регіонального. Міжрегіонального міждержавного характеру, наприклад: Європейський Союз;
  • міжнародні урядові організації та їх органи, наприклад: ООН, Європейський парламент;
  • недержавні суспільно-політичні, громадські організації

Під міжнародними відносинами розуміють системну сукупність політичних, економічних, науково-технічних, соціальних, дипломатичних, правових, воєнних, гуманітарних зв'язків і відносин між основними суб'єктами світового співтовариства. До яких відносяться держава, народ, суспільні та громадські рухи, організації.Специфіка м.в. полягає насамперед у їх учасниках. Змістом м.в. є міждержавні угоди.

Міцнішає тенденція до розширеності кількості учасників м.в. за рахунок недержавних і приватних суб'єктів. Проте держави ще залишаються головними суб'єктами м.в. Саме держави концентрують у собі політичну владу, володіють механізмом силових, матеріальних, дипломатичних, ідеологічних засобів та інститутів для проведення міжнародної політики.


07.12.2015; 20:16
хиты: 99
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь