пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Охарактеризуйте теорії лідерства («теорія рис», «ситуаційна концепція», «психологічні концепції», «теорія послідовників»

46. Охарактеризуйте теорії лідерства («теорія рис», «ситуаційна концепція», «психологічні концепції», «теорія послідовників»

У ранніх теоріях лідерства робився акцент на те, які існують якості відмінності між лідерами і послідовниками, в той час як більш пізні теорії дивилися на інші аспекти, такі як ситуативні чинники і рівень інтелекту і знання. Незважаючи на велику різноманітність теорій лідерства, більшість може бути віднесено до однієї з чотирьох основних напрямків.

Ситуаційна концепція Головною думкою ситуаційного підходу є припущення, що лідерська поведінка повинна бути різною в різних ситуаціях. Ситуаційний підхід до вивчення лідерства досліджує взаємодії різних ситуаційних змінних для того, щоб виявити причинно-наслідковий зв‘язок в відносинах лідерства, який дозволяє передбачити можливу поведінку лідера та наслідки цієї поведінки.

Концепція рис виникла у XIX ст., склалася на основі аналізу ролі видатних осіб в історії. Згідно із цією концепцією лідерство є результат наявності у лідера певних психологічних та соціальних рис. На основі аналізу історичних постатей дослідники намагалися з'ясувати набір обов'язкових чи бажаних рис особи лідера. Було зібрано фактичний матеріал. Із-поміж рис, які притаманні політичним лідерам, називались, зокрема, гострий розум, тверда воля, енергійність, компетентність, організаторські і ораторські здібності, готовність брати на себе відповідальність. 

Важливим способом пояснення витоків лідерства є різноманітні психологічні інтерпретації. Психологічна концепція лідерства доводить: в підставі суспільного життя лежить людська психіка. Вона є керівною та визначальною щодо інших явиш людського буття. Людина за своєю природою є егоїстичною і владолюбною істотою,прагне щодо панування над іншими людьми. За Фрейдом, деякі дослідники вважають лідерство виявом невротичного стану особи лідера й навіть певним видом божевілля. Вони посилаються на те, що невротиками були такі відомі діячі, як Наполеон, Робесп'єр, Лінкольн, Рузвельт, Гітлер, Сталін та ін.

теорія послідовників розглядає лідерів як виразників настроїв, інтересів, потреб тих чи інших соціальних груп. Лідеру відводиться пасивна роль, він являє собою лише інструмент соціальної групи, яка вибирає собі того лідера, який її задовольнить. Те, хто буде лідером, залежить не від конкретного індивіда і його властивостей, а від якості його ведених послідовників.

Очевидно, що кожна з концепцій витоків політичного лідерства не заперечує, а доповнює інші, розкриває якусь сторону даного суспільного феномену. Лідерство є одночасно функцією ситуації, і породженням послідовників, і результатом наявності в особи лідера певних соціальних і психологічних рис. Роль кожного з цих чинників у породженні лідерства в різних умовах неоднакова.


08.12.2015; 08:55
хиты: 87
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь