пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44.Дайте характеристику типам політичного лідерства.

Типологіюполітичного лідерства розробив видатний німецький філософ і соціолог Макс Вебер. Він виділяє три типи політичного лідерства:

1. традиційне лідерство – (вожді племен, монархи тощо) базується на вірі у святість традицій, звичаїв. Це лідерство, як і верховенство в родині, має патріархальний характер, тобто базується на вірі у святість існуючих здавна форм авторитету. Цей тип лідерства пов’язаний із традицією і менш за все враховує особистісні якості керівника.

2. раціонально-легальне - засноване на вірі в законність існуючого ладу. Цей тип лідерства спирається на право й закон. Політичні лідери даного типу обираються демократичним шляхом.

3. харизматичне лідерство – базується на вірі в здібності вождя, його винятковість. У цьому випадку особиста відданість вождю є гарантією стійкості режиму.

М. Макіавеллі ділив політичним лідерам на левів і лисиць, Леви хоробрі і безстрашні, однак вони можуть вчасно не помітити небезпеки. Тож у політиці більше процвітають лисиці: неабиякі обманщики і лицеміри. Вони є у очах людей жалісливими, вірними слову, милостивими, щирими, благочестивими, але внутрішньо зберігають здатність виявляти протилежні якості, якщо це потрібно.


07.12.2015; 20:16
хиты: 103
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь