пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10) Охарактеризуйте концептуальні підходи до визначення політичної влади.

Концептуальні підходи до проблеми політичної влади.

Політична влада є багатоманітним суспільним явищем. Розкриттю цієї багатоманітності, різних сторін та аспектів політичної влади сприяють різні концепції влади, основними з яких є телеологічна, реляціоністська, системна, біхевіористська, психологічна. Підходи:

Біхевіористський (від анг. — поведінка) — влада як певний тип поведінки, заснований на можливості зміни поведінки інших людей. Біхевіоризм розглядає владу як особливий тип поведінки, за якої одні люди командують, інші підкоряються. Тому цю концепцію називають іще поведінковою. Подібно до реляціоністської концепції вона розглядає владу як відношення панування та підкорення, однак головну ж увагу зосереджує на особливостях людей, мотивах їхньої поведінки в боротьбі за владу. 

У частині мотивації політичної поведінки біхевіоризм є різновидом психологічної концепції влади. Головною особливістю концепції є пояснення владних відносин психологічними мотивами. В одних випадках, наприклад у біхевіоризмі, постулюється воля до влади як її джерело, в інших  прагнення щодо влади, особливо володіння владою, пов'язуються із необхідністю суб'єктивної компенсації нею притаманних їй фізичних чи духовних вад.

Інструменталістський — влада як можливість використання певних засобів, зокрема насильства.

Телеологічний — влада як досягнення певних цілей і одержання результатів.

Структуралістський — влада як особливі відносини між тим, хто управляє, і тим, хто підпорядковується.

Конфліктологічний — влада як можливість прийняття рішень, які регулюють розподіл благ у конфліктних ситуаціях.

Реляціоністський — влада як між особові стосунки, які дають змогу одному індивідові змінювати поведінку іншого. розглядає її як відношення між двома партнерами, коли один із них– суб'єкт – справляє визначальний вплив на іншого – об'єкт. Суб'єктом та об'єктом можуть виступати як окремі індивіди, так і різноманітні групи та організації. Влада – це взаємодія суб'єкта та об'єкта, яка виявляється в тому, що суб'єкт контролює об'єкт за допомогою певних засобів. 

Системна концепція влади розглядає владу як системоутворююче відношення в політичній системі суспільства. Влада, котра в політичній системі виступає як політична влада, з'єднує всі елементи системи в єдине ціле. Основне призначення політичної влади в тому, щоб забезпечувати стабільність у суспільстві, але задля цього вона повинна регулювати відносини поміж людьми та суспільством у цілому, в тому числі й державно-політичними інститутами


07.12.2015; 20:16
хиты: 91
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь