пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політична соціалізація: сутність, функції, етапи, типи.

Політична соціалізація - це процес засвоєння людиною досвіду, норм і традицій політичної культури. Це частина загальної соціалізації особистості, її прилучення до соціального досвіду, становлення членом суспільства. У процесі політичної соціалізації формується політична свідомість особистості, її установки, смаки, уподобання у сфері політичного життя.

Найважливішою функцією політичної соціалізації є досягнення особистістю вміння орієнтуватися в політичній системі, виконувати там певні функції. В іншому випадку людина не може ефективно відстоювати свої соціальні та політичні інтереси.

Політична соціалізація особистості починається у ранньому дитинстві і триває все життя. У самому загальному вигляді в ній можна виділити два етапи -. Перший етап це становлення особистості, її формування як громадянин і отримання права участі у виборах. На цьому етапі відбувається накопичення політичних знань, засвоєння основних політичних цінностей і орієнтацій. На другому етапі політична соціалізація триває вже з підключенням досвіду власної політичної практики, освоєнням нових соціальних і політичних ролей. У подальшому для різних індивідів етапне значення можуть мати переломні моменти в динаміці суспільно-політичних змін, повороти власної політичної долі 

 Зазвичай розглядають чотири типи політичної соціалізації: гармонійний, плюралістичний, конфліктний, гегемоністських. 
1Гармонійний тип соціалізації відображає психологічно нормальна взаємодія індивіда і владних інститутів і характеризується раціональним шанобливим ставленням особистості і політичної системи. Такий тип припускає наявність культурно-однорідного середовища, зрілих демократичних традицій і громадянського суспільства. 
2Плюралістичний тип політичної соціалізації відрізняється опосередкованим характером взаємодії особистості з політичною системою. Значна кількість різнорідних політичних субкультур обумовлює первісну політичну соціалізацію індивіда в рамках певної соціальної групи. Тим не менш, подібне різноманіття не перешкоджає досягненню в суспільстві консенсусу на основі визнання всіма учасниками політичного процесу ліберально-демократичних цінностей. 
3Конфліктний тип політичної соціалізації формується на основі міжгруповий боротьби і протистояння. Прихильність індивіда інтересам своєї групи ускладнює досягнення консенсусу з іншими громадянами і владою. У таких суспільствах, як правило, висока ступінь політичного насильства, жорсткої боротьби між носіями різних політичних субкультур. 
4Гегемоністські тип характеризується негативним ставленням індивіда до будь-яких соціальних і політичних систем за винятком власної. Такий тип формує політичну культуру особистості виключно на цінностях однієї соціальної групи, релігійної системи чи політичної ідеології. Гегемоністські тип зазвичайхарактерний для закритих політичних систем (КНДР, Куба), які антагоністичні щодо інших цінностей.


07.12.2015; 17:55
хиты: 153
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь