пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

про Францію

У 1917 р. Відаль де ла Блаш публікує одну зі своїх фундаментальних робіт - книгу «Східна Франція», присвячену життєво важливою для Франції геополітичної проблеми - проблеми Ельзасу та Лотарингії і в цілому східній Франції. Відомо, що Франція традиційно вважала за необхідне встановлення кордону з Німеччиною по Рейну, який у французьких шкільних підручниках протягом останніх століть називався не інакше, як однієї з великих річок Франції. У своїй праці Відаль де ла Блаш доводить споконвічну приналежність провінцій Ельзас-Лоррен до Франції та неправомочність німецьких домагань на ці області. При цьому він апелює до Французької революції, вважаючи її якобінське вимір виразом геополітичних тенденцій французького народу, що прагне до уніфікації та централізації своєї держави через географічну інтеграцію. 

Політичний лібералізм він також пояснює прихильністю людей до грунту, а звідси і природне бажання отримати її в приватну власність. Такий погляд Відаль де ла Блаша на зв'язок геополітичних реальностей з реальностями ідеологічними: просторова політика Західної Європи (Франції) нерозривно пов'язана з «демократією» і «лібералізмом». 

Лейтмотивом дослідження Відаль де ла Блаша стало питання: як інкорпорувати землі Ельзасу та Лотарингії (де більшість жителів говорять німецькою мовою) у французьку життя? Відповідь начебто лежить на поверхні: впровадити все французьке і витіснити все німецьке. Однак Відаль справи Блаш висуває парадоксальну на перший погляд ідею перетворення цих земель, знову перейшли до Франції після першої світової війни, в зону взаємного співробітництва між Францією і Німеччиною. Він пише про необхідність зробити ці багаті землі не греблею, що відгороджує вигоду лише однієї сторони, а відкрити їх взаємним відносинам і зробити їх якомога більш проникними. Він розглядає це питання не з точки зору найближчих завдань, а намагається побудувати історичну модель розвитку європейського геополітичного простору в цілому (не забуваючи, зрозуміло, французьких інтересів). При цьому де ла Блаш дає, крім історичного, географічне обгрунтування приналежності цих земель до Франції 60. 


06.12.2015; 17:44
хиты: 95
рейтинг:0
Общественные науки
география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь