пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History222
» ВЛК
» Нова історіяяяяя 2
» История Зарубежной Культуры
» Украинский язык
» Валеология
» Андр
» Istoriografhy
» Азия и Африка
» Економика
» Нова історія
» Религия
» Державний
» ІСТОРІОГРАФІЯ!
» Правознавство
» New history
» Ек
» НОВА ІСТОРІЯ !!!
» СЛОВЯНИ
» ШЦР
» Політологія
» СЛН
» СпецКурс
» СамробШНЦР
» МДЛ ШНЦР
» Культура
» ЕКЗАМЕН ШНЦР
» ШНЦР МОДУЛЬ
» СЛОВЯНИ №2
» І
» Філософія
» ШНЦР САМ
» Соціо
» ІСК Модуль
» E
» ІІІІІІІІІ
» Укр еміграція
» Методологія
» КНП КУЛ
» Етика
» Візантія)
» Мова історії
» Проблеми давньої історії
» ЯІ
» АКТ ПРБ НОВІТ ШНЦР

Концепція історії Росії й України в працях С.М. Соловйова.

Сергі́й Миха́йлович Соловйо́в (5(17) травня 1820, Москва — 4(16) жовтня 1879), російський історик, від 1847 професор Московського університету, від 1872 академік Імператорської Санкт-Петербурзької Академії наук.

Очоливши кафедру російської історії Московського університету у 27-річному віці, Соловйов невдовзі поставив собі неймовірно важке завдання — створення нової фундаментальної праці з історії Росії із найдавніших часів по 18 в., що замінив б собою застарілу Історію держави Російського >Н.М.Карамзина.

На початку 1851 Соловйов простудіював перший тому узагальнюючого праці, названого їм "Історія Росії із найдавніших часів". З того часу з безприкладної пунктуальністю учений щорічно випускав черговий тому. Тільки останній, 29-й тому Соловйов я не встиг підготувати до видання, і він у світ у 1879, вже після його смерті.

"Історія Росії…" — вершина наукового творчості Соловйова, від початку остаточно плід самостійної наукової праці автора, вперше котрий підняв і вивчила новий великий документальний матеріал. Головна ідея цього твору — уявлення історію Росії виглядала як єдиному, закономірно не зовсім розвиненому прогресивному процесі просування від родового ладу до "правової держави" і "європейської цивілізації". Центральне місце у процесі історичного поступу Росії Соловйов відводив виникненню політичних структур, основі яких, на його думку, складалося держава.

Останніми роками життя політичні та історичні погляди Соловйова зазнали певну еволюцію — від помірковано ліберальних до консерватив-нішим. Вчений мало що схвалював ні з методах здійснення буржуазних реформ, ні з пореформеній дійсності1860-1870-х років, яка не в всім виправдала його очікування. Ця еволюція проявилася на минулих монографіях вченого Історія падіння Польщі (1863), Прогрес і релігія (1868), Східний питання 50 років як розв'язано (1876), Імператор Олександр Перший: Політика — Дипломатія (1877), у публічних лекціях про Петра Великому (1872). У цих працях Соловйов засудив польське повстання 1863, виправдав зовнішньополітичну лінію Росії, і його вінценосців, дедалі більше став виступати за освічену (не конституційну) монархію і імперське велич.

Російська історія, на думку Соловйова, відкривається тим явищем, кілька племен, не бачачи можливості виходу з родового, особливого побуту, закликають князя з роду, закликають єдину загальну влада, яка з'єднує пологи за одну ціле, подає наряд, зосереджує сили північних племен, користується цими силами для зосередження інших племен нинішньої середній і південної Росії. Тут головне запитання для історика у тому, як визначилися відносини між покликаним урядовим початком іпризвавшими племенами, і тими, хто був підпорядковані згодом; як змінився побут цих племен внаслідок впливу урядового початку - безпосередньо і з допомогою іншого початку - дружини, як і, своєю чергою, побут племен діяв визначення відносин між урядовим початком й іншимнародонаселением під час встановлення внутрішнього порядку чи вбрання.

У питаннях історії України Соловйов продовжував традиційну великодержавницьку лінію російської історіографії. Його праці, присвячені історії України, торкаються тільки козацької доби: «Очерк истории Малороссии до подчинения ее царю Алексею Михайловичу» (1848 — 49), «Малороссийское казачество до Богдана Хмельницкого» (1859). Чимало документального матеріалу до історії України 17 — 18 ст. подано в його «Истории России», при чому іноді об'єктивізм дослідника бере верх над традиційними концепціями російського історика.


04.12.2014; 01:17
хиты: 165
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь