пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History222
» ВЛК
» Нова історіяяяяя 2
» История Зарубежной Культуры
» Украинский язык
» Валеология
» Андр
» Istoriografhy
» Азия и Африка
» Економика
» Нова історія
» Религия
» Державний
» ІСТОРІОГРАФІЯ!
» Правознавство
» New history
» Ек
» НОВА ІСТОРІЯ !!!
» СЛОВЯНИ
» ШЦР
» Політологія
» СЛН
» СпецКурс
» СамробШНЦР
» МДЛ ШНЦР
» Культура
» ЕКЗАМЕН ШНЦР
» ШНЦР МОДУЛЬ
» СЛОВЯНИ №2
» І
» Філософія
» ШНЦР САМ
» Соціо
» ІСК Модуль
» E
» ІІІІІІІІІ
» Укр еміграція
» Методологія
» КНП КУЛ
» Етика
» Візантія)
» Мова історії
» Проблеми давньої історії
» ЯІ
» АКТ ПРБ НОВІТ ШНЦР

15.Царська інтервенція і придушення угорської революції. Причини поразки.

Ще в квітні 1849 р. Франц-Йосиф звернувся до Миколи І з проханням допомогти у боротьбі проти угорських революційних військ, які наступали і вже загрожували Відню. В травні у Варшаві відбулася зустріч царя з австрійським імператором, під час якої було вирішено всі питання, пов'язані з інтервенцією. На початку червня Микола І слав в Угорщину свої війська під командуванням князя Паскевича. З Галичини наступало близько 100 тис, а з Молдавії і Волощини близько 38 тис. чоловік.
 
Революційна Угорщина виявилась ізольованою. Всі надії її керівників на підтримку з боку Франції та Англії не виправдались.
 
Англійський уряд прагнув зберегти Австрійську імперію як противагу Росії на Балканах і до того ж побоювався успіхів революції в Угорщині. Міністр закордонних справ Англії лорд Пальмерстон у відповідь на повідомлення царського посла про те, що російські війська вступили в Угорщину, сказав: «Кінчайте скоріш!». З тих самих причин уряд Другої французької республіки бажав придушення угорської революції.
 
Нерівна боротьба була недовгою. Вже 11 липня Гергей зазнав поразки від австрійських військ, якими командував відомий своєю жорстокістю генерал Гайнау.
 
Стиснуті з двох боків, угорські війська були знову розбиті під Темешваром, а 13 серпня під Вілагошем капітулювали: склали зброю і здалися російській армії Паскевича. Зрадницька тактика частини офіцерів і особливо Гергея, який ще задовго до Вілагоша почав вести з Паскевичем переговори про капітуляцію, прискорила поразку угорської армії.
 
Після поразки Кошуту, Бему та багатьом іншим вождям угорської революції пощастило втекти від переслідувань до Туреччини, але 13 угорських генералів, які здалися Паскевичу, видали австрійцям і пізніше стратили. Розстріляно було також і багатьох навіть вельми поміркованих діячів революції, і серед них графа Батіані - угорського патріота, хоч він і не прагнув до повного відокремлення Угорщини від Австрії. Тільки в самому Араді страчено було понад 230 чоловік. Зрадника Гергея австрійці за клопотанням Миколи І помилували.
Придушенню революції із Угорщині сприяли передусім втручання царської армії і допомога, яку подала Росія австрійському урядові. Проте велику роль у розгромі національно-визвольного руху в Угорщині відіграла і дуже несприятлива загальнополітична обстановка - одночасна поразка революції в ряді  країн Європи. Перемога Габсбургів разом з тим була значно полегшена зрадою верхівки угорського командування й непослідовною внутрішньою політикою уряду Л. Кошута, який не пішов до кінця на союз з революційно-демократичними силами й діяв не досить рішуче в боротьбі із зрадниками. Уряд Л. Кошута, який спирався в основному на середні верстви обуржуазненні поміщиків, виявився неспроможним розв'язати не тільки аграрне, а й національне питання, тому й викликав невдоволення сільської бідноти і настроював проти угорців слов'янські народи.
Угорська революція мала буржуазно-демократичний характер, але керівну роль у ній виконувала не торговельно-промислова буржуазія, ще надто слабка в Угорщині, а обуржуазнене середньомаєтне дворянство, яке вороже ставилось до феодальної аристократії і водночас не бажало до кінця сприяти справедливим вимогам знедоленого угорського й слов'янського селянства.

05.05.2014; 02:22
хиты: 138
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь