пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History222
» ВЛК
» Нова історіяяяяя 2
» История Зарубежной Культуры
» Украинский язык
» Валеология
» Андр
» Istoriografhy
» Азия и Африка
» Економика
» Нова історія
» Религия
» Державний
» ІСТОРІОГРАФІЯ!
» Правознавство
» New history
» Ек
» НОВА ІСТОРІЯ !!!
» СЛОВЯНИ
» ШЦР
» Політологія
» СЛН
» СпецКурс
» СамробШНЦР
» МДЛ ШНЦР
» Культура
» ЕКЗАМЕН ШНЦР
» ШНЦР МОДУЛЬ
» СЛОВЯНИ №2
» І
» Філософія
» ШНЦР САМ
» Соціо
» ІСК Модуль
» E
» ІІІІІІІІІ
» Укр еміграція
» Методологія
» КНП КУЛ
» Етика
» Візантія)
» Мова історії
» Проблеми давньої історії
» ЯІ
» АКТ ПРБ НОВІТ ШНЦР

17.Дискусії про якобінський терор.

Роль Якобінського терору у французькій революції ще недостатньо визнана, хоча окремі історики - як апологети революції, так і критики її - не раз вказували на цю роль. Насправді вплив цього терору- один з найбільш характерних фактів в "еволюції" революційного руху. Якщо преса того часу розпалювала революційні пристрасті, то терори, і на чолі їх - Якобінський, об'єднували і спрямовували рух. Влучне вираження Герцена про "постановці" революцій найкраще визначає роль Якобінського терору. З французьких істориків Кине, ідеалізуючи революцію, наступним чином підводить підсумок діяльності Якобінського терору:

"Ідеї революції поширювалися тисячами вуст і лунали звідусіль як луна. Принципи революції, які залишалися б у книгах мертвою буквою, раптом осяяли тисячолітню ніч. Ніяка влада не була в стану боротися з цими терорами. Вони нав'язували свої думки трьом великим законодавчим зборам, то будучи в їх засідання, то своїми адресами віддаючи їм накази. Думка, що виходила з Якобінського терору, у кілька днів облітала Францію і, повертаючись у Париж, лунала в законодавчих зборах або конвенті, як безапеляційний плебісцит. В цьому, можливо, полягала найновіша сторона революції.

Провінції, настільки мовчазні ще за два роки перед тим, були висвітлені полум'ям, яке спалахнуло в Парижі. Але наслідком цього було і те, що досить було покласти кінець електричному випромінювання терору, щоб все змінилося в кілька місяців. І тоді відновилося старе невігластво ". Розглядаючи революцію з протилежної точки зору, Тен також виставляє на вигляд, але в більш реальному світі, взаємодія столичного клубу і його розгалужень, або колоній. Паризький клуб публікує список терорів, друкує їх доноси, в силу цього в найвіддаленішій селі всякий Якобінець відчуває, що підтриманий не тільки клубом, але і всієї асоціацією, що охопила країну і охороняє своїм потужним заступництвом самого дрібного зі своїх прихильників. Натомість всякий місцевий клуб кориться паролю, який йому присланий з Парижа. З центру до периферії, як і назад, безперервна листування підтримує стале згоду. Так склався величезний політичний механізм про тисячі важелів, що діють за раз під одним загальним тиском, а рукоятка, яка веде їх у рух, знаходиться в вулиці Сен-Оноре в руках декількох ділків.

Не було машини більш дійсною, краще складеної, щоб сфабрикувати штучне і запеклий думку, надати йому вигляд національного та інстинктивного (spontan) пориву, щоб передати гучному меншості права мовчазної більшості і підпорядкувати йому уряд.

У двох останніх працях по революції роль Якобінського клубу знітився. У об'ємистому творі Жореса про неї не йдеться; Олар, фахівець в цьому питанні, що видав збірник документів з історії Якобінського терору, присвячує йому лише один параграф і, применшуючи його вплив, говорить: "Якобінський терор слідував в цю епоху (сент. 1792 ) за всіма перипетіями громадської думки і висловлював їх вірно і розсудливо ".

Величезний вплив Якобінського терору на хід революції не підлягає сумніву і може бути доведено відгуками сучасників. Воно виявлялося в двох напрямках: клуб підготовляв закони для конвенту і змушував його їх приймати. У першому відношенні можна послатися на Сен-Жюста, який прямо визнає, що оратори представляли конвенту законопроекти, розробивши їх попередньо в Якобінському терорі. Про спосіб навіювання конвенту якобінських вигадок абат Грегуар говорить: "Наша тактика була дуже проста. За домовленістю один з нас користувався нагодою, щоб закинути пропозицію в одному із засідань національних зборів. Він знав наперед, що воно зустріне схвалення лише дуже малого числа членів зборів, більшість же вибухне проти нього . Але це було не важливо. Він вимагав, щоб його пропозицію було передано до комісії; наші противники, сподіваючись його там поховати, не заперечували проти цього. Але паризькі Якобінці опановували питанням. За їх циркуляру або під впливом їх газет, питання піддавався обговоренню в трьох-або чотирьохстах афілійованих клубах, і три тижні потому з усіх боків сипалися адресу до зібрання, яке брало значною більшістю проект, їм раніше знехтуваний ". Зважаючи на це для повного висвітлення ролі Якобінського терору необхідно не тільки вивчення діяльності центрального терору, а й місцевих, що набагато важче.


30.04.2014; 17:30
хиты: 201
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь