пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History222
» ВЛК
» Нова історіяяяяя 2
» История Зарубежной Культуры
» Украинский язык
» Валеология
» Андр
» Istoriografhy
» Азия и Африка
» Економика
» Нова історія
» Религия
» Державний
» ІСТОРІОГРАФІЯ!
» Правознавство
» New history
» Ек
» НОВА ІСТОРІЯ !!!
» СЛОВЯНИ
» ШЦР
» Політологія
» СЛН
» СпецКурс
» СамробШНЦР
» МДЛ ШНЦР
» Культура
» ЕКЗАМЕН ШНЦР
» ШНЦР МОДУЛЬ
» СЛОВЯНИ №2
» І
» Філософія
» ШНЦР САМ
» Соціо
» ІСК Модуль
» E
» ІІІІІІІІІ
» Укр еміграція
» Методологія
» КНП КУЛ
» Етика
» Візантія)
» Мова історії
» Проблеми давньої історії
» ЯІ
» АКТ ПРБ НОВІТ ШНЦР

8.Вересневі вбивства. Проголошення республіки.

Вранці 2 вересня 1792 по Парижу пронісся слух, що пруссаки взяли Верден, останню фортецю, що прикриває дорогу на столицю. НасправдіВерден упав ввечері 2 вересня, і в Парижі про це могли дізнатися тільки через день .

Комуна оголосила генеральний збір, в секціях в спішному порядку збирали і озброювали волонтерів. Одночасно по всьому місту йшли розмови, що змовники у в'язницях піднімуть заколот

Під впливом цих подій і чуток секція Пуассоньер прийняла постанову, що "немає іншого засобу уникнути небезпек і збільшити завзяття громадян для відправки на межі, як негайно здійснити швидке правосуддя над усіма зловмисниками і змовниками, укладеними в тюрмах" . Дана постанова було розіслано в усі інші секції Парижа. Його відразу схвалили секції Люксембурга, Лувра та Фонтен-Монморансі . Секція Кенз-Вен винесла свою постанову, де зажадала "зрадити смерті змовників перед відходом громадян в армію". А на засіданні секції Терм Юліана було озвучено пропозицію зрадити смерті не тільки ув'язнених у в'язницях, "а й усіх дворян і суддівських гачків" 

Вбивства почалися розправами над в'язнями в'язниці Абатства Сен-Жермен. Днем 2 вересня, близько пів на третю, натовп атакувала 6 карет з 30 заарештованими священиками, яких везли в тюрму Абатства. Всі вони були вбиті ударами шабель, уцілів тільки абат Сикарії, який був відомий своєю турботою про глухонімих (він навчав їх мови жестів) і тому був врятований впізнали його санкюлотами.

Після цього натовп увірвалася в Абатство і почала вбивати знаходилися там в'язнів. Виник "народний трибунал" - він засідав в одній з камер, його головою був Станіслав Майяра - активний учасник взяття Бастилії і предводитель походу жінок на Версаль 5 - 6 жовтня 1789. У трибуналу були тюремні списки, по них викликалися ув'язнені і після побіжного опитування одних з них відпускали, інших засуджували на смерть і вбивали у дворі Абатства пострілами з рушниць і ударами шабель і пік. "Судові" засідання були короткими, спроби деяких секцій та органів влади клопотати про порятунок кількох засуджених, були відкинуті зі словами: "Клопотання за зрадників марні!" 

Трибунал в Абатстві отримав певне визнання революційних властей. У ніч на 3 вересня Майяра і його соратники отримали припис наглядового комітету Комуни, підписану двома його членами - Паніс і Сержаном: "Товариші, вам наказано судити всіх ув'язнених в Абатстві без відмінності, за винятком абата Ланфан, якого ви повинні відвести в безпечне місце" . Даний лист було написано тільки з метою врятувати Ланфан, брат якого був членом наглядової комітету Комуни, але було розцінено учасниками вересневих розправ як схвалення їхніх дій владою.

Першим ділом "народний трибунал" вирішив долю 150 швейцарців, укладених в Абатстві. Майяра в короткій промові оголосив, що вони "вбивали народ 10 серпня ". Після цього їх всіх перебили. Частина швейцарців на колінах просила натовп про пощаду, але більшість мужньо зустріло смерть.

Потім були вбиті королівські охоронці і ті командири національної гвардії, яка 10 серпня встали на сторону короля.

В Абатстві загинули в'язні там наближені королівської сім'ї: колишній міністр Монморен, перший камердинер короля Тьєррі та інші.

Саме в Абатстві, згідно ходили по Парижу чуток, стався епізод з дочкою Сомбреля, губернатора будинку Інвалідів. Той був засуджений "народним трибуналом" на смерть і його дочка вимолила батькові порятунок, нібито випивши кров з піднесеного їй вбивцями склянки .

За деякими даними в Абатстві загинуло близько 270 осіб .


30.04.2014; 17:28
хиты: 263
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь