пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History222
» ВЛК
» Нова історіяяяяя 2
» История Зарубежной Культуры
» Украинский язык
» Валеология
» Андр
» Istoriografhy
» Азия и Африка
» Економика
» Нова історія
» Религия
» Державний
» ІСТОРІОГРАФІЯ!
» Правознавство
» New history
» Ек
» НОВА ІСТОРІЯ !!!
» СЛОВЯНИ
» ШЦР
» Політологія
» СЛН
» СпецКурс
» СамробШНЦР
» МДЛ ШНЦР
» Культура
» ЕКЗАМЕН ШНЦР
» ШНЦР МОДУЛЬ
» СЛОВЯНИ №2
» І
» Філософія
» ШНЦР САМ
» Соціо
» ІСК Модуль
» E
» ІІІІІІІІІ
» Укр еміграція
» Методологія
» КНП КУЛ
» Етика
» Візантія)
» Мова історії
» Проблеми давньої історії
» ЯІ
» АКТ ПРБ НОВІТ ШНЦР

другий етап

.

Другий етап війни (1863-1865) характеризувався важливими змінами в політичному житті країни , в стратегії і тактиці федеральної армії.
3 березня 1863 , вперше в історії Сполучених Штатів , була введена військовий обов'язок. У північних штатах армія поповнилася новими формуваннями , в неї вступило близько 190 тисяч негрів ( 72 % з них прибули з південних штатів) , 250 тисяч негрів служили в тилових частинах .
Початок травня 1863 ознаменувався битвою при Чанселорвілле , в ході якої 130 - тисячна армія сіверян зазнала поразки від 60-тисячною та армії генерала Лі. Втрати сторін склали: у сіверян 17275 , а у жителів півдня 12 821 чоловік убитими і пораненими. Мешканці півночі знову відступили , а Лі , обійшовши Вашингтон з півночі , вступив до Пенсільванії . У цій ситуації величезне значення придбав результат триденного бою за Геттисберг на початку липня. У підсумку кровопролитних боїв війська Лі були змушені відступити в Вірджинію , очистити територію Союзу.
На західному театрі армія Гранта після багатоденної облоги і двох невдалих штурмів опанувала 4 липня 1863 фортецею Віксберг . 8 липня солдати генерала Натаніела Бенкса взяли Порт- Хадсон в Луїзіані. Тим самим було встановлено контроль над долиною річки Міссісіпі , а Конфедерація розчленована на дві частини. Рік завершився переконливою перемогою під Чаттануга , що була воротами на Схід.
На початку весни 1864 під загальним керівництвом Улісса Гранта , призначеного в березні головнокомандувачем військами сіверян , був розроблений новий стратегічний план , що передбачав нанесення трьох основних ударів : 122 - тисячна Потомакская армія Міда , наступаючи з півночі на південь мала розгромити головні сили армії Лі і оволодіти Річмондом ; 100-тисячна армія генерала Вільяма Шермана мала завдання наступати із заходу на схід , обійти з півдня Аллеганського гори , оволодіти основними економічними районами жителів півдня в Джорджії , вийти до Атлантичного океану і потім з півдня нанести удар по головним силам армії генерала Джозефа Джонстона ; 36 - тисячної армії Батлера мали наступати на Річмонд зі сходу.
Наступ федеральних військ почалося в перших числах травня 1864 Велике значення мав " марш до моря " армії генерала Шермана від міста Чаттануга (штат Теннессі ) через місто Атланта . Долаючи опір жителів півдня , війська Шермана 2 вересня зайняли Атланту , 21 грудня оволоділи містом Савана і досягли узбережжя Атлантичного океану. Потім Шерман повів свої війська на північ , зайняв місто Колумбія (18 лютого 1865 р.) і вийшов в тил головних сил армії Лі , положення якої стало безнадійним.
Навесні 1865 федеральні війська під командуванням Гранта відновили наступ і 3 квітня зайняли Річмонд . Війська жителів півдня відійшли , але були наздогнати Грантом і оточені . 9 квітня армія Лі капітулювала при місті Аппоматтокс . Інші війська жителів півдня припинили опір ко 2 червня 1865 Незабаром після перемоги , 14 квітня 1865 р., президент Лінкольн був смертельно поранений агентом конфедератів і наступного дня помер.

 

---------

 

Перемога Півночі. Вбивство Лінкольна.

Хід військових дій і результат війни

Головна мета Півдня у війні представляла собою утримання основних сил противника в Віргінії , де розташовувалися найбільші кровопролитні поля бою на фронті. Так конфедерати хотіли знекровити сіверян і вселити в їхні солдатів настрої поразки . За допомогою генерала Лі такий план був практично виконаний.

Тактика Півночі полягала в тому , щоб взяти Конфедерацію в щільне кільце і тим самим ізолювати її від Європи , що дозволило б істотно обмежити її в ресурсах. У підсумку , територія була взята в блокаду. Всі південні порти були з часом захоплені , а форти на Міссісіпі розбиті. Незабаром армія Півдня була розділена надвоє і результат Громадянської війни в США був в осяжному майбутньому , але цей успіх був зведений нанівець повним розгромом сіверян в основному фронті.

Вирішальну роль в ході війни зіграли прийняті урядом США закони про скасування рабства і гомстедах ( безкоштовних ділянках землі , що видавалися всім тим , хто не брав участь у заколоті і заплатив мито в 10 доларів). Звичайно , ці рішення не мали військового характеру , але вони змусили величезну кількість населення вступити в боротьбу з Півднем за отримання світлого майбутнього і заселення територій Заходу. Так Громадянська війна в США 1861-1865 закінчилася перемогою Федерації . Капітуляція південних військ тривала ще кілька місяців по тому.

Вбивство.

Авраам Лінкольн загинув від руки Джона Вілкса Бута, актора-конфедерата. Спочатку Бут планував викрасти Лінкольна, сподіваючись виміняти його на бранців-конфедератів. 11 квітня 1865 року він прослухав промову президента, в якій той оголосив про надання неграм виборчих прав, і, обурений, змінив свої плани. Довідавшись, що перша леді прийде на виставу до театру Форда, він ретельно спланував операцію — його прихильники повинні були вбити віце-президента Ендрю Джонсона та держсекретаря Вільяма Сюворда. Заколотники пішли на політичне вбивство.

Лінкольн прибув до театру, щоб переглянути п'єсу «Наш американський кузен» 14 квітня 1865 року без свого охоронця Ворда Лемона. Президент займав державну ложу. Бут підкрався ззаду і дочекався найсмішнішої на його думку репліки в п'єсі, сподіваючись, що регіт заглушить звук пострілу. Коли розпочався сміх Бут застрибнув до ложі і майже впритул вистрілив у голову. Майор Ретбоун негайно ж схопився з ним, але був поранений Бутовим ножем. Бут вистрибнув на сцену й вигукнув «Sic semper tyrannis!» (латиною: Отак завжди з тиранами!). Йому вдалося втекти, попри те, що він зламав ногу, зіскакуючи з ложі. Його упіймали через 12 днів у Вірджинії, поранивши при захопленні. Незабаром він помер від ран.

Військовий хірург Чарлз Ліл одразу ж оцінив рану Лінкольна як смертельну. Президента перевезли через вулицю в будинок Петерсена, де впродовж 9 годин він лежав у комі. Викликані військові хірурги за допомогою щупа виявили кулю та уламки черепа на п'ятнадцяти сантиметровій глибині в мозку. 15 квітня о 7 годині 22 хвилини ранку президента проголосили мертвим. Тіло Лінкольна провезли траурною процесією територією кількох штатів до Іллінойсу. Поховали його на Окриджському цвинтарі в Спрингфілді, насипавши над ним могилу заввишки 54 метри. До 1874 року на могилі встановили кілька бронзових пам'ятників президенту. Для того, щоб запобігти викраденню тіла з метою вимоги викупу, в 1901 році тіло ексгумували й знову поховали в бетонному блоці.

----------

Реконструкція Півдня (1865-1877 pp.)

Після завершення громадянської війни перед країною постала проблема реконструкції — відновлення державної єдності і перебудови життя Півдня.

Першим кроком на цьому шляху було повне та безповоротне скасування рабства. У лютому 1865 р. конгрес прийняв 13-ту поправку до Конституції США, яка забороняла рабство на всій території країни. Але чекали свого вирішення інші проблеми: умови допущення колишніх штатів конфедерації до союзу, статус колишніх рабовласників і рабів, організація влади на Півдні та ін.

У правлячих колах США щодо цього питання єдиної думки не було. Після смерті Лінкольна розбіжності між президентом (ним став Ендрю Джоне, колишній віце-президент) і конгресом у вирішенні цих питань загострилися. Е. Джоне зайняв позицію умиротворення. У травні 1865 р. він видав указ про амністію, що відновлював плантаторів у громадянських, політичних і правах власності (крім права мати рабів). Плантатори Півдня сприйняли цей указ як слабкість. Вони почали повертати свої плантації та примушувати колишніх рабів знову працювати на себе, до того ж створили розгалужену терористичну організацію ку-клукс-клан, яка розправлялась із непокірними неграми і тими білими, котрі їм співчували. Набув поширення суд Лінча — кара на горло без суду і слідства. Відновивши свою владу, плантатори проводили через законодавчі зібрання штатів «чорні кодекси» — закони, що забороняли колишнім рабам мати власність, позбавляли їх свободи пересування, слова, зборів, права брати шлюб з білими і т. ін. Виникла загроза нової громадянської війни між плантаторами і колишніми рабами. Ситуація загострилася після виборів до конгресу США у грудні 1865 р. депутатів від південних штатів. Серед новообраних було чимало колишніх лідерів конфедерації. Радикально налаштовані члени конгресу домоглися рішення не допустити цих депутатів до зали засідань і передати справи проведення реконструкції конгресові. У липні 1866 р. конгрес прийняв 14-ту поправку до Конституції США, згідно з якою колишні лідери конфедерації позбавлялися права посідати державні посади, а негри зрівнювались у правах з білими. Заборонялися «чорні кодекси».

Одержавши на виборах до конгресу перемогу, республіканці вдалися до радикальної реконструкції. У 1867 р. на Півдні було введено воєнний стан, скасовано колишні конституції штатів. Завдяки таким рішучим діям у 1868 р. штати Півдня ратифікували 14-ту поправку до Конституції США.

Радикальна реконструкція — це примусова демократизація життя на Півдні США з допомогою армії, але без розв'язання терору і встановлення диктатури.

На нових президентських виборах переміг колишній головнокомандувач армії Півночі генерал У. Ґрант. За його президентства помітно зросла підприємницька активність. Бурхливий розвиток ринкових відносин сприяв поступовій ліквідації відмінностей між Півднем і Північчю. Колишні плантатори та їхні раби пристосовувалися до нових умов господарювання. Поетапна радикальна реконструкція досягла мети. У 1877 р. з Півдня було виведено федеральні війська і тим самим ліквідовано останні елементи надзвичайного стану.

За період реконструкції сталися значні зміни у партійній системі США. Демократична партія завдяки входженню до її лав фермерів і підприємців репрезентувала не тільки інтереси колишніх плантаторів. Демократи з кожними виборами набирали ваги у конгресі. Республіканська партія трансформувалась у партію, що відображала інтереси великих підприємців, промисловців та банкірів, і втратила свій радикальний дух.

Риску під трагічним періодом історії США підвели президентські вибори 1876 p., на яких представник демократичної партії здобув більшість голосів. Але результати виборів було переглянуто, і президентом став кандидат республіканської партії Р. Хейс. Це стало наслідком закулісної змови між лідерами партій про припинення реконструкції та виведення військ.

Громадянська війна і реконструкція складають єдиний період в історії США. Оцінки істориками цих подій різні: одні порівнюють їх із буржуазно-демократичною революцією та називають другою американською революцією; інші розглядають це як боротьбу між двома формами власності та організації праці. 

 


18.03.2014; 15:41
хиты: 903
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь