пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History222
» ВЛК
» Нова історіяяяяя 2
» История Зарубежной Культуры
» Украинский язык
» Валеология
» Андр
» Istoriografhy
» Азия и Африка
» Економика
» Нова історія
» Религия
» Державний
» ІСТОРІОГРАФІЯ!
» Правознавство
» New history
» Ек
» НОВА ІСТОРІЯ !!!
» СЛОВЯНИ
» ШЦР
» Політологія
» СЛН
» СпецКурс
» СамробШНЦР
» МДЛ ШНЦР
» Культура
» ЕКЗАМЕН ШНЦР
» ШНЦР МОДУЛЬ
» СЛОВЯНИ №2
» І
» Філософія
» ШНЦР САМ
» Соціо
» ІСК Модуль
» E
» ІІІІІІІІІ
» Укр еміграція
» Методологія
» КНП КУЛ
» Етика
» Візантія)
» Мова історії
» Проблеми давньої історії
» ЯІ
» АКТ ПРБ НОВІТ ШНЦР

Феномен рицарської куртуазної культури.

Зміцнення королівської влади, зростання багатіє міст, хрестовіпоходи, які відкрили перед здивованим Заходом дивини Близького Сходу, --все це в сукупності зумовило глибоку трансформацію феодальноїкультури і виникнення нових форм мистецтва, які прийнято називатикуртуазними, тобто придворними. У цей час вперше в історії людствакультивуються ідеали духовної любові, виникає лицарська лірична поезіяі музика. У Середні століття поезія стала королевою словесності, навіть літописувдягалися у віршовану форму. Перші рицарські любовні вірші булистворені в Провансі, на півдні Франції, ще в кінці XI ст. А в XII-XIII ст. вжевсі міста, всі феодальні замки були охоплені новими віяннями. Пишнимцвітом розцвітає придворна лицарська культура, блискуча, вишукана,святкове. 
Залишаючись воїном, лицар в той же час повинен був мати прекрасніманерами, бути долучених до культури, поклонятися Прекрасної Дами, являючисобою зразок придворного етикету, що назване куртуазіей. Саме з культу 
«Дами серця» - Прекрасної Дами і почалася куртуазна поезія. Лицарі-поетиоспівували її красу і благородство, а знатні дами дуже прихильноставилися до куртуазній поезії, що піднімала їх на високий п'єдестал.

Звичайно, куртуазна любов була не позбавлена умовності, оскількиповністю підпорядковувалася придворного етикету. Справа в тому, що Прекрасна Дама,оспівується трубадурами в Південній Франції і труверів в Північній Франції,мінезингерів в Німеччині та менестрелями в Англії, була, як правило,дружиною сюзерена. А закохані лицарі залишалися шанобливимипридворними. Куртуазні пісні, лестячи самолюбству дами, одночасно оточувалисяйвом винятковості феодальний двір, серед якого вона панувала.

Куртуазний любов відрізняв ряд особливостей. Перш за все, це була таємна любов, поет уникав називати свою даму по імені. Куртуазна любов 
- Любов тонка, вишукана, на відміну від почуттєвої, дурної любові. Вонамала виглядати трепетним обожнюванням. Саме в такій примарною любовізнаходили найвищу міру радості. Але не слід перебільшувати платонізмкуртуазній любові, у кращих любовних піснях того часу звучить гарячелюдське почуття. 
Поетичних текстів, створених в ту епоху, надзвичайно багато, і сьогодні,звичайно, вже ніхто не знає, хто були автори більшої кількості їх, але середпоетів безбарвних з'являлися і запам'ятовуються фігури з яскравоюіндивідуальністю. Найбільш відомими трубадурами були трепетний Бернартде Вентадорн, палкий Гіраут де Борнейль, суворий Маркабрюн, розсудливий 
Пейрол', мрійливий Джауфре Рюдел'.

У Провансі існувало безліч форм куртуазній поезії, але донайбільш поширеним ставилися кансони, альба, балада, пасторела,тенсона, плач, сірвентес.


хиты: 225
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь