пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History222
» ВЛК
» Нова історіяяяяя 2
» История Зарубежной Культуры
» Украинский язык
» Валеология
» Андр
» Istoriografhy
» Азия и Африка
» Економика
» Нова історія
» Религия
» Державний
» ІСТОРІОГРАФІЯ!
» Правознавство
» New history
» Ек
» НОВА ІСТОРІЯ !!!
» СЛОВЯНИ
» ШЦР
» Політологія
» СЛН
» СпецКурс
» СамробШНЦР
» МДЛ ШНЦР
» Культура
» ЕКЗАМЕН ШНЦР
» ШНЦР МОДУЛЬ
» СЛОВЯНИ №2
» І
» Філософія
» ШНЦР САМ
» Соціо
» ІСК Модуль
» E
» ІІІІІІІІІ
» Укр еміграція
» Методологія
» КНП КУЛ
» Етика
» Візантія)
» Мова історії
» Проблеми давньої історії
» ЯІ
» АКТ ПРБ НОВІТ ШНЦР

Західноєвропейські демократії: Велика Британія та Франція (1945 р. - початок ХХІ ст.).

Велика Британія у другій половині XX -на початку XXI ст.


Друга світова війна значно послабила позиції Великої Британії на міжнародній арені. Країна втратила багато зовнішніх ринків і майже 25 % закордонних капіталовкладень, державний борг зріс у 4 рази. Підтиском національно-визвольного руху розпочався розпад Британської імперії.
Характерною рисою економіки Великої Британії було поступове відставання розвитку найважливіших і найпрстижніших галузей промисловості. 
Лейбористський уряд Климемта Еттлі (1945-1951) провів націоналізацію та реконструкцію багатьох галузей економіки. Неефективністю соціальних реформ і спричинило поразку лейбористів на виборах 1951 р.
Після цього 13 років країною керували консерватори. До влади повернувся Вінстон Черчілль (1951-1955); його наступником став Антоні Іден (1955-1957). У внутрішній політиці консерватори скоротили асигнування на освіту, соціальне страхування, підвищили ціни на побутові послуги. 
У 1964-1979 рр. (за винятком періоду з червня 1970 р. по лютий 1974 р., коли при владі перебував консервативний кабінет Едварда Хіта) на політичному олімпі Великої Британії панували лейбористи. Кабінети Гарольда Вільсона (1964-1970; 1974-1976) та Джеймса Каллагена (1976-1979. Країна втратила свої позиції на світовій арені.
Опір колоніальній політиці Великої Британії почав наростати після Друге світової війни. Англійці вже не могли утримати свої позиції в Індії. Уряд Великої Британії в 1947р. розділив свою колишню колонію на дві незалежні держави - Індію та Пакистан. У 1948 р здобув незалежність о. Цейлон (нині Шрі-Ланка). Того ж року суверенітет отримала Бірма.
У 1957 р. здобула незалежність Гана. У 1960 р. прем'єр-міністр Великої Бригатанії Гарольд Макміллан висловив сакраментальну фразу про «вітри перемін», що віють над Африкою. Того ж року британська колонія Нігерія здобула незалежність
За нею стали вільними Уганда (1962). Кенія (1963), Танзанія, Замбія, Малаві (1964). Ботсвана та Лесото (1966), Свазіленд (1968) та ін.
В Азії здобули незалежність Малайзія (1963), Бруней (1983). На Близькомуь Сході отримала суверенітет Трансіор Данія (нині Йорданія). Велика Британія змушена була відмовитися від управління Палестиною.
Більшість колишніх британських колоній входять до Британської співдружності націй, Членами співдружності є 49 держав. Свого часу з неї вийшли Бірма (1948), Ірландія (1949), Судан (1956), ПАР (1961), Пакистан (1972).
У травні 1979 р. на парламентських виборах здобула перемогу консервативна партія на чолі з Маргарет Тетчер. Консерватори прийшли до влади з чіткою програмою дій. Її метою було вивести Велику Британію із соціально-економічного застою. Для цього, на думку М. Тетчер, було необхідно:
• зупинити інфляцію, • зменшити податки на прибутки корпорацій та особисті доходи, 
• суттєво зменшити державне втручання в господарські та соціальні справи, 
• «приборкати» профспілки.
Отже, програма передбачала докорінні зміни в соціально-економічній політиці уряду.
Унаслідок запровадження політики «тетчеризму» Велика Британія досягла такого рівня економічного розвитку, який дав підстави говорити про британське
«економічне диво». Лідер консерваторів уважала, що Велика Британія повинна мати сильну армію та флот і вдосконалювати ядерну зброю. Вона активно захищала доктрину «ядерного стримування».
Однак британське суспільство вже не бажало платити високу ціну за зростання своїх статків. Майже 9.5 мли британців потрапили до категорії бідних. Через це в листопаді 1990 р. М. Тетчер заявила про свою відставку.
1 травня 1997 р. у Великій Британії відбулися парламентські вибори, на яких
перемогу здобули лейбористи.
Лейборист Ентоні Блер переміг Дж. Мейджора. наступника М. Тетчер. 
Перемогу лейбористам принесли Шотландія, Уельс, великі та середні міста. Прем'єр-міністр наважився розпочати конституційну реформу. 
Надзвичайно важливою реформою в економічній сфері було надання Центральному банку права на регулювання відсоткових ставок. 
У травні 2007 р. прем'єр-міністром Великої Британії став Гордон Браун, представник тієї ж лейбористської партії, який пообіцяв, що продовжуватиме курс свого попередника у внутрішній та зовнішній політиці. 
Наступним прем'єр-міністром Великої Британії в травні 2010 р. став лідер
консервативної парти Девід Кемерон. Уперше в післявоєнній історії країни було сформовано коаліційний уряд з ліберал-демократами.


Франція у другій половині XX - на початку XXI ст.
1. Четверта республіка.
Після закінчення Другої світової війни у Франції склалася нова політична ситуація. Політичні сили, які уособлювали Третю республіку, були скомпрометовані внаслідок їхньої капітуляції перед нацистами. Найбільшими політичними партіями були Французька комуністична партія (ФКП) і Французька соціалістична партія (ФСП)
9 вересня 1944 р. генерал Ш. де Голль сформував коаліційний Тимчасовий уряд, до якого ввійшли учасники руху Опору. Вся повнота влади була зосереджена в руках голови Тимчасового уряду. 13 жовтня (24.12) 1946 р. була прийнята конституція Четвертої республіки. 
Франція, відповідно до нової конституції, проголошувалася парламентською республікою. Парламент поділявся на дві палати — Національні збори та Раду республіки. Першому урядові на чолі із соціалістом Полем Римадьє були потрібні великі капіталовкладення для пожвавлення економіки.
Велику допомогу Франції надали Сполучені Штати, реалізуючи «план Маршалла. Унаслідок цього прискорилися темпи економічного розвитку. У 1948 р. промисловість Франції перевершила довоєнний рівень. У червні 1949 р. Франція стала членом НАТО, у квітні 1951 р. - співзасновницею Європейського об'єднання вугілля та сталі. 
За період існування Четвертої республіки змінилося 25 кабінетів. У травні 1958 р. криза в Алжирі досягла апогею. Налякані перспективою подальшого піднесення демократичного руху, владні структури вирішили ліквідувати Четверту республіку та запросили Ш. де Голля повернутися в політику.
Нова конституція Франції (конституція П'ятої республіки), прийнята 28 вересня 1958р..значно звузила повноваження парламенту та розширила права президента. Президент обирався на 7 років не на засіданні парламенту, як раніше, а колегією з 80 тис. виборців. 
16 вересня 1959 р. він публічно визнав право Алжиру на самовизначення. Наступного року – В'єтнам і Камбоджа. 
У лютому 1960 р. Франція здійснила своє перше випробування ядерної зброї. А через п'ять років Ш. де Голль повідомив про відмову Франції від використання долара в міжнародних розрахунках і перехід на єдиний золотий стандарт.
21 лютого 1966 р. країна вийшла з Північноатлантичного союзу, а штаб-квартира блоку переїхала з Парижа до Брюсселя. 
Перший президентський термін Ш.де Голля закінчився наприкінці 1965р. Переконаний, шо президента має обирати народ. Вибори 1965 р. Проте, несподівано для Ш.де Голля, він не пройшов у першому турі і лише під час другого туру переміг кандидата коаліції лівих сил Ф. Міттерана.
2 травня 1968 р. у Парижі розпочалися студентські заворушення. 
24 травня президент Франції виступив по телебаченню, заявивши, що країна перебуває на межі громадянської війни, та вимагаючи додаткових повноважень. 30 травня він розпустив Національні збори та призначив нові парламентські вибори, на яких голлісти (Об'єднання за підтримку республіки та незалежні республіканці) святкували перемогу.
Шарль де Голль склав свої повноваження.
На виборах у червні 1969 р. Президентом Франції був обраний Жорж Помпіду - один із прем'єр-міністрів в урядах Ш.де Голля. Уряд Ж.Помпіду. ураховуючи настрої населення, послабив державну регламентацію економіки та розширив соціальне законодавство.
Наступним Президентом Франції став деголлівець Валері Жискар д'Естен, який продовжив політичний курс свого попередника.
У 1981 р., під час гострої економічної кризи, до влади у Франції прийшов блок лівих партій. Президентом став соціаліст Франсуа Міттеран. Урядом лівих сил була здійснена націоналізація великих банків і деяких промислових підприємств, 
У 1988 р. Ф. Міттеран знову переміг на президентських виборах. Він продовжив курс на об'єднання Західної Європи, підтримання добросусідських відносин із країнами Східної Європи. 
У травні 1995 р. на президентських виборах переміг Жак Ширак, лідер партії «Об'єднання на підтримку республіки» (ОПР).  У жовтні 1995 р. стався соціальний вибух, ініціаторами якого виступили студенти, які вимагали збільшення кредитів на освіту та гарантії отримання роботи після закінчення навчання. Головним завданням Ж. Шнрака стало вирішення соціальних конфліктів. Був прийнятий закон про 35-годннний робочий тиждень, який набрав чинності 1 січня 2000 р.
У 2002 р. Жак ІІІирак був повторно обраний на посаду президента Франції, а його партія здобула перемогу на парламентських виборах. Співпраця президента, парламентської більшості та уряду створила умови для ефективного розвитку країни в наступні роки.
у 2007 р. перемогу па президентських виборах  здобув Ніколя Саркозі - послідовник Ж.Ширака. З першихкроків перебування при владі він ініціював прийняття жорстких законів щодо іммігрантів, ініціював скорочення соціальних програм, заморожування
заробітних плат державних службовців та інші непопулярні заходи, які неодноразово викликали страйки та заворушення.


17.06.2015; 21:33
хиты: 198
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь