пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History222
» ВЛК
» Нова історіяяяяя 2
» История Зарубежной Культуры
» Украинский язык
» Валеология
» Андр
» Istoriografhy
» Азия и Африка
» Економика
» Нова історія
» Религия
» Державний
» ІСТОРІОГРАФІЯ!
» Правознавство
» New history
» Ек
» НОВА ІСТОРІЯ !!!
» СЛОВЯНИ
» ШЦР
» Політологія
» СЛН
» СпецКурс
» СамробШНЦР
» МДЛ ШНЦР
» Культура
» ЕКЗАМЕН ШНЦР
» ШНЦР МОДУЛЬ
» СЛОВЯНИ №2
» І
» Філософія
» ШНЦР САМ
» Соціо
» ІСК Модуль
» E
» ІІІІІІІІІ
» Укр еміграція
» Методологія
» КНП КУЛ
» Етика
» Візантія)
» Мова історії
» Проблеми давньої історії
» ЯІ
» АКТ ПРБ НОВІТ ШНЦР

Стародавній Єгипет: державність, суспільство, культура.

Єгипет

       Природа і населенняЄгипту

Єгипетрозташований у Північно-СхіднійчастиніАфриканського континенту.

З півдня на північ територією Єгипту через пустелі несе свої води річка – Ніл. Гирло Нілу розгалужується на великукількістьневеличкихрічок-рукавів, якіутворюють дельту (трикутнаділянказаболоченоїземлі, де річка перед впадінням у море розділяється на багаторукавів).

Традиційноземлі у дельтірічкиназиваютьНижнімЄгиптом. Вище по течіїпростягаєтьсяВерхнійЄгипет. Усе життя в ДавньомуЄгипті залежало відНілу. У червні, коли над горизонтом сходить зіркаСиріус, вода в річці починала потуповоприбувати. Нілвиходив з берегів, затоплюючирівнинніземлі. На початку вересня вода поступово починала спадати. До листопада Нілвходив у свої береги. У долинірічкизалишавсяродючийнамул, який давав життя та назвуквітучійдолиніНілу. Недарма ж цючастинукраїни по обидва береги річкидавнієгиптяниназивали «Та-Кемет» – «чорна земля».

Об'єднанняВерхнього і НижньогоЄгипту

Поступовоплеміннівождіземлеробських общин об'єдналипідсвоєювладоюнаселенняокремихчастинЄгипту. Цепризвело до виникнення у долиніНілу в V тис.до н.е. перших невеликих держав – номів.

Їх у різнічасибуловід 26 до 42. Кордоницихневеличких держав визначалисязрошувальними каналами. Вони розташовувалисяуздовжНілу, одна за одною.Начолікожноїдержави стояв номарх. Віночолювавополчення, бувверховним жерцем,керувавбудівництвом дамб і каналів.

Найсильніші номи перетворювалися на царства, щовоювалиміж собою за родючіземлідолини. До кінця IV тис.до н.е. в Єгиптілишилосятільки два великих царства, щооб'єднализемліНижнього і ВерхньогоЄгипту.

Першим загальноєгипетським володарем, згідно з легендами, вважаєтьсяСкорпіон. Вінбув царем ВерхньогоЄгипту і близько 3200 р. до н.е. об'єднавпідсвоєювладою все населенняЄгипту. Але ця держава проіснуваланедовго.

Близько 3000 р. до н.е. царВерхньогоЄгипту Менесзновуоб'єднавпідсвоєювладоюобидвідержави і заснувавдавньоєгипетську державу, яка увійшла в історіюпідназвою Давнє царство (2686-2173 рр. до н.е.).

       Фараон мавнеобмеженувладу. Тількивінпризначавкомандирівармії, окремихвійськовихпідрозділів, номархів, головнихжерцівхрамів, а такожмігзасудити будь-кого до смертноїкари.Царвважався богом. Єгиптянивважали, щопіслясмерті фараон приєднається до богів. Ще за життя фараона вони будувалимісцеостанньогоспочинку правителя у виглядівеличезнихпірамід.

 РозквітДавньоєгипетськоїдержави

ЗавоюванняЄгипту гіксосами

З правління Ментухотепа II  розпочалася доба Середнього царства (2040-1786 рр. до н.е.). Проте держава не змоглапротистоятипроникненню на її територіюкочовихазійських племен. У другійполовині XVIII ст. до н.е. племена гіксосів захопилисхіднучастинудельти, де заснуваливласнустолицю – Аваріс. У середині XVII ст. до н.е. їмвдалосяпоширитивладумайже на всю країну (крім Фів) і заснувативласнідинастіїправителівЄгипту. Гіксоси панувалиукраїніпонад 100 років.

Єгипетськіфараони, якізбереглисвоювладув Фіванській частинікраїни, велиз гіксосами тривалуборотьбу, яказакінчиласяперемогоюєгиптян. На трон зійшов Яхмос І (1552-1527 рр. до н.е.). Зйогоправліннярозпочавсяперіод Нового царства (1552-1069 рр. до н.е.). Фараон Яхмос І правив протягом 25 років. За цей час йомувдалосяоб'єднатипідсвоєювладоюзвільненувід гіксосів країну. Йогоуспішнівійськові походи поклали початок перетвореннюЄгипту на могутнюсвітову державу.

       Тутмос III (1490-1436 рр. до н.е.) йогоуспішнівійськові походи перетворилиЄгипет на одну з наймогутніших держав стародавньогосвіту. Тутмос, а згодомйогонащадкизавоювалисусіднікраїни: Палестину, Сирію, Фінікію, Нубію.

        Реформа Ехнатона

       За правління царя Аменхотепа IV (1353-1336 рр. до н.е.) відбулисязначнізміни в єгипетськомусуспільстві. Він став фараоном, коли йомувиповнилося 17 років. Аменхотеп IVвирішивзмінитирелігійнізвичаї у суспільстві. Єгиптянамбуло наказано поклонятисяєдиномубогові в образісонячного диска – Атонові. Цією реформою намагавсяпіднести та зміцнити свою владу і водночаспослабитивплив на суспільствожерців і чиновників. Фараон змінивсвоєім'я на Ехнатон і перенісстолицю з Фів до Ахетатона.

Єдиний культ Атонапроіснував до смерті фараона

Війни Рамзеса II Великого з хетами

Історичніджерелазбереглиповідомлення про кривавібитвиміжєгиптянами і хетами за часівправління фараона Рамзеса II (1304-1236 або 1289-1224 рр. до н.е.). Перше зіткнення з могутнім ворогом відбулосяпід час походу Рамзеса II в Палестину. 

       Битва під Кадешем. Вирішальна битва міждвома силами відбуласянеподалікфортеці Кадеш, якоюволоділихети. (Цяподіядатуєтьсяп'ятим роком правління фараона. У вченихнемаєєдиної думки щодо того, коли цевідбулося: 1300 p., 1286 p. чи 1275 p. до.н.е.)

СтародавнійЄгипет

Занепаддержави

Близько 1069 р. до н.е. держава зновурозпалася на двічастини –Верхній і НижнійЄгипет. Міжїхніми правителями точилася запекла боротьба за пануваннянадусієютериторієюЄгипту. Це стало початком занепадудержави. Ослабленукраїнуспочаткузахопилиассирійці, а згодом – перси.

       У 332 р. до н.е. Єгипетпотрапивпідвладу Александра Македонського, одного з наймогутнішихправителівстародавньогосвіту. Намісником у підкоренукраїнубувпризначений Птолемей, полководецьАлександра Македонського. Він і заснувавостаннюдинастіюцарівЄгипту.

       У 51-30 рр. до н.е. країною правила найвідомішапредставницяцієїдинастії – Клеопатра VII. ЗгодомЄгипетзахопилиримляни – новіволодаріСередземномор'я.

       До 395 р. н.е. країналишаласяримськоюпровінцією. У VII ст. н.е. їїзавоювалиараби, які остаточно змінилизвичаї, традиції, культуру та релігіюЄгипту.

        Структура давньоєгипетськогосуспільства

       1. Фараон і чиновники

       На чолідержавистояв фараон. Нижчу за фараоном сходинку в суспільнійієрархіїзаймаливищі чиновники. Зазвичай фараон призначав на ці посади своїхсинів і доньокабоіншихродичів. Нижче стояли правителі номів. На їхніплечі лягала вся надзвичайно складна система управліннябудівництвомпірамід, каналів, зрошувальноїсистеми, загаломжиттям общин, які входили до номів. Військомкеруваливоєначальники.

       2. Жерці

МайжекожнемістоЄгипту мало своїхбогів. На їх честь будувалихрами, якимиопікувалисяжерці. Найвищоюпосадоювважалася посада верховного жерця – слуги бога.

       3. Писці

Поважними чиновниками булиписці. Вони записувалирішення, прийняті фараоном, визначалирівень води у Ніліпід час повені та у водосховищах. та молитви.

       4. Селяни й ремісники

ПереважнучастинужителівДавньогоЄгипту становила вільніземлероби. Самеземлеробивиконуваливеликукількістьобов'язковихробіт: споруджувалипіраміди, палаци, гробниці.\Важливоюланкою у суспільномужиттібулиремісники, якізабезпечувалижителівЄгиптувсімнеобхідним.

 5. ВоїниЄгипту

АрміяДавньогоЄгиптускладаласязпіхотитабойовихколісниць. Військофараонизбирали за потребою. Військо набирали з селян.

       6. Раби

       Рабами могли стати збідніліселяни за борги на певний час, і злочинці, військовополонені. Переважнорабіввикористовували на важких роботах у землеробстві, копальнях, армії. Рабство не завждибуло пожиттєвим. Раби-іноземціщоглиотримати свободу, вступивши до армії. Єгипетськіселяни, якіпотрапили в рабство за борги, ставали вільними, відпрацювавшиїх.

РелігіяДавньогоЄгипту

       Як і всідавні народи, єгиптянисвоїхбогівпоєднували з силами природи.

ЖителіДавньогоЄгипту надавали особливого значення тому, що буде з душеюпіслясмертілюдини. Для потойбічногожиття не тількиготувалитілопомерлого, перетворюючийого на мумію, а й споруджували «будинкивічності» – піраміди й гробниці.

Кожнеявищеприродиєгиптянипов'язували з окремим богом. Боги об'єднувалися у велику родину – пантеон. До давньоєгипетського пантеону входили: Амон – бог сонця, Атон – втіленнясонця, Ісіда – богиня родючості, води, вітру, мореплавства.,Апіс – бог родючості. Єгиптяниуявлялийого у виглядібика. Бог Анубіс – покровитель померлих, Озіріс – бог підземного царства.  

Писемність

       . Єгиптяниодні з першихнавчилисяпозначати звуки та слова певними знаками. Знаків для позначеннялітер, складів, слів і навіть фраз булобагатосотень, називалисявони ієрогліфами. Чітковизначеногонапрямку письма у них не було. Писали єгиптянизліва направо, зверху вниз абонавпаки.

Єгиптяни писали на різнихматеріалах: глині, камені, тканині, дереві. Але найбільшпоширенимбувпапірус.

Науковізнанняєгиптян

Давнієгиптянивикористовуваличотириарифметичнідії: додавання, віднімання, множення та ділення. Для чисел у них існувалиспеціальніпозначення. Єгиптяниспостерігали за зірками й планетами і навчилисяфіксуватисонячні та місячнізатемнення. Астрономічнізнаннязастосовували, проектуючипіраміди і храми. На основіспостережень за зіркамивже в III тис.до н.е. єгиптяни створили власнийсонячнийкалендар.

 Єгиптянидосяглиуспіхів у галузімедицини. Вони здійснювалирозтининебіжчиків, тому добре знали анатомію. Єгиптянивважали, що молитвою абозамовляннямможна відлякати недугу.

 Мистецтво

       Скульптура. Давньоєгипетськістатуївиготовлені з різноманітногокаменю. Рідше для цьоговикористовували дерево, мідь, золото та срібло. Статуїмалирізнірозміри – відзовсімневеличких до гігантських. Часто скульптурирозфарбовували, щобпередатиколіршкіри, одягу, прикрас. Існувалипевнінепорушні правила створенняфігур.

ПоширенимскульптурнимзображеннямбувСфінкс – істота з головою людиничитварини й тілом лева.Єгиптянивважалицестворіннясвященним.

Живопис. Єгиптянизображалифігури людей залежновідїхнього становища у суспільстві. Так, фігура фараона булазавждибільшою за інші. Постаті людей, за звичаямиєгиптян, зображалиповернутими до глядача, голови і ноги – у профіль. Надзвичайнореалістичновиходили у давньоєгипетськиххудожниківтварини.Угробницяхзавждистінибулизаповненізображеннямбогів, сценами, щопоказувалижиття в потойбічномусвіті.

Музика. Вже за добиДавнього царства існувалиударні, струнні та духовімузичніінструменти. Найдавнішимударнимінструментомбулидерев'яні «калатала», якимивідбивали такт. Пізнішез'явилисябарабанирізноїформи та розмірів. Традиційнимінструментомбула арфа, яка мала форму лука. їївиготовляли з дерева. Надзвичайнорозкішнооздоблювалиарфи, призначенідляпалацу фараона. Арфу прикрашали позолотою, живописом, чеканкою й символічнимифігурками.

 

 


11.06.2015; 20:01
хиты: 318
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь