пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні етапи Північної війни та її значення для слов'янських народів

Вели́ка Півні́чна війна́ — війна між Московським царством (згодом — Російська імперія) та Королівством Швецією у17001721 рр. за панування на Балтиці, й в цілому — за домінування у Східній Європі. Також використовується термін Північна війна.

Спочатку Росія вступила у війну в коаліції з Данією і Саксонією — у складі так званого Північного союзу, але після початку військових дій союз розпався і був відновлений в 1709 році. На різних етапах у війні також брали участь: на стороні Росії — Англія(з 1707 Великобританія), ГанноверГолландіяПруссіяРіч Посполита; на стороні Швеції — Англія/Великобританія і Ганновер. Війна закінчилася поразкою Швеції в 1721 році з підписанням Ништадтського мирного договору.

До початку 1700 року переважна територія Балтійського моря відносилась до Швеції: все узбережжя Фінської затоки, сучасна Прибалтика, частина південного узбережжя Балтійського моря. Кожна з країн Північного союзу мала свої мотиви для входження у війну зі Швецією.

Для Росії отримання виходу до Балтійського моря було в цей період часу найважливішим зовнішньополітичним і економічним завданням. У 1617 році за Столбовським мирним договором Росія була вимушена поступитися Швеції територією від Івангорода доЛадозького озера і, тим самим, повністю позбулася балтійського узбережжя. В ході війни 16561658 років вдалося захопити частину території в Прибалтиці. Були захоплені Нієншанц, Нотебург і Динабург; обложена Рига. Проте відновлення війни з Річчю Посполитою змусило Росію підписати Кардисській мирний договір і повернути Швеції всі завойовані землі.

Данію підштовхувало до конфлікту з Швецією давнє суперництво за панування на Балтійському морі. У 1658 році Карл Х Густаврозбив данців в ході походу в Ютландію і Зеландію і відторгнув частину провінцій на півдні Скандинавського півострова. Данія відмовилася від збору мита при проході судів через Зундську протоку. Крім того, дві країни гостро змагалися за вплив на південного сусіда Данії — герцогство Шлезвіг-Голштейн.

Вступ до союзу Саксонії пояснювався зобов'язанням Августа II Сильного повернути Речі Посполитій Ліфляндію у разі його обрання польським королем. Ця провінція опинилася в руках Швеції за Олівським мирним договором 1660 року.

Спочатку коаліція була оформлена договором 1699 року між Росією і Данією, причому Росія повинна була вступити у війну тільки після укладення миру з Османською імперією. Восени того ж року до переговорів долучилися представники Августа II.

Перший етап Північної війни характеризувався переважно боротьбою російських військ за виходуБалтийскому морю. У вересні 1700 р.35-тисячная російська армія під керівництвом царя Петра I обложила Нарву — сильну шведську фортеця березі Фінської затоки. Опанування цієї твердинею дозволяло російським розсікти володіння Швеції у районі Фінської затоки і продовжує діяти проти шведів як у Прибалтиці, і басейні Неви. Фортеця захищав гарнізон під керівництвом генералаГорна (близько двох тис. чол.). У листопаді допоможе обложеним підійшла шведська армія на чолі з королем Карлом XII (12 тис. чол., за іншими джерелами — 32 тис. чол.). Вона встигла на той час розгромити союзників Петра — датчан, та був висадилася у Прибалтиці, у районіПернова (Пярну).Висланная назустріч їй російська розвідка занизила чисельність ворога. Тоді, залишивши на чолі армії герцога деКроа, Петро виїхав у Новгород з метою прискорення доставки підкріплень.

>Нарвская битва (1700). Першим великим боєм Північної війни сталаНарвская битва. Вона відбулася 19 листопада 1700 р. біля фортеціНарва між російським військом під керівництвом герцога деКроа та шведською армією під керівництвом короля Карла XII. Росіяни були недостатньо підготовлені до бою. Їх війська були розтягнуті в тонку лінію тривалістю о 7-й км без резервів. Не булаподтянута на позиції і артилерія, яка розташовувалася проти бастіонів Нарви.Ранним вранці 19 листопада шведська армія під прикриттям заметілі й туману несподівано атакувала сильно розтягнуті російські позиції. Карл створив дві ударні групи, однієї з них вдалося прорватися у центрі. Багато іноземні офіцери на чолі з деКроа перейшли набік шведів. Зрада командування і погана виучка сприяли паніці у російських частинах. Вони стали безладний відхід до свого правому флангу, де був міст через річкуНарва. Під вагою людських мас міст повалився. На лівому фланзі кіннота під керівництвом воєводи Шереметєва, побачивши втеча інших частин, піддалася загальної паніці і кинулася через річку плавом.

Західний театр бойових дій (1701 — 1707)

Йдеться військових дій біля Речі Посполитій і Німеччини. Тут події прийняли несприятливий оборот для союзника Петра — Августа II. У 1701 р. Карл XII розбивпольско-саксонскую армію під Ригою. Потім шведський король вторгся зі своїми армією з Польщею, розгромив більш численнепольско-саксонское військо приКлишове (1702) і опанував Варшавою. Протягом 1702 — 1704 рр. невеличка, але добре організована шведська армія методично відвойовувала у Августа провінцію за провінцією. Зрештою, Карл XII домігся обрання польською престол свого ставленика — СтаніславаЛещинс-кого. Влітку 1706 р. шведський король витіснив з Литви та Курляндії російську армію під керівництвом фельдмаршалаОгильви. Не прийнявши бою, російські відійшли до Білорусі, доПинску.

Битва уФраунштадта (1706). 13 лютого 1706 р. близькоФраунштадта у частині Німеччині відбулася бій міжрусско-саксонским військом під керівництвом генералаШуленбурга (20 тис. чол.) і шведським корпусом під керівництвом генералаРейншильда (12 тис. чол.). Скориставшись відходом основних шведських сил на чолі з Карлом XII вКурляндию, командувачрусско-саксонской армією генерал Шуленбург вирішив атакувати який погрожував саксонським землям допоміжний шведський корпусРейншильда.Притворним відступом доФраунштадту шведи змусилиШуленбурга залишити сильну позицію, та був атакували його військо. Вирішальну роль бою зіграла шведська кавалерія. Вона обійшла саксонські полиці та ударом в тил звернула в втеча.

Битва уКалиша (1706). 18 жовтня 1 706 р. біля міста Каліш у Польщі сталося бійрусско-польско-саксонского війська під керівництвом князя Меншикова і польського короля Августа II (17 тис. російських драгунів і 15 тис. польських кавалеристів — прибічників Августа II) зпольско-шведским корпусом під керівництвом генералаМарденфельда (8 тис. шведів і 20 тис. поляків — прибічників Станіслава Лещинського). На початку бою російські змішалися від тиску шведів. Але захопившись атакою, шведська кавалерія залишила без прикриття свою піхоту, що навіть скористався Меншиков. Він поспішав кілька своїх драгунських ескадронів і атакував шведську піхоту. Союзники шведів — прибічники короля Станіслава Лещинського боролися неохоче, і за першого ж натиску російських полків втікали з поля бою. Після тригодинної сутички шведи зазнали нищівну поразку. У критичного моменту бою Меншиков сам очолив атаку і незабаром отримав поранення.

Полтавська битва (1709). 27 червня 1709 р. між шведської армією під керівництвом короля Карла XII (30—35 тис. чол.) і російською армією під керівництвом царя Петра I (42 тис. чол.) відбулася доленосна Полтавська битва. Вона почалося перед світанком. Єдиним шляхом з шведського табору до російського був перелісок міжБудищинским іЯковецким лісами. Петро велів перегородити цей перелісок 8 редутами, щоб завадити руху шведського війська. О третій годині ночі шведи рушили на штурм редутів.Упорний бій тривав кілька годин. Ціною великих втрат шведським солдатам вдалося захопити ряд укріплень. Це здійняла стані Петра замішання..

У цілому цей критичного моменту бою становище виправила кавалерія на чолі з князем Меншиковим. Вона рішуче атакувала солдатів із корпусу генерала Шліппенбаха, що намагалися обійти редути справа.Отброшенние Меншиковим до лісу шведські батальйони на чолі зШлиппенбахом потрапили до полон.

До 11 годині ранку битва завершилася повним розгромом шведського війська, втратив 9234 чол. убитих і 2874 чол. полоненими. Росіяни втратили Полтавської битві 1345 чол. убитих і 3290 чол. пораненими. Після бою Петро запросив шведських генералів до свого шатра, де підняв тост них як «його учителів». Наступного дня відбулися урочисте поховання полеглих у бою російських воїнів.

Полтавська битва відкрила шлях до видатним російським перемогам XVIII століття. Військова міць Швеції була розгромлена, а Росія стала одним із великих держав.

>Северо-западний і Західний театр бойових дій (1710-1713)

Ліквідація шведської армії біля Полтави різко змінила увесь перебіг Північної війни. У стан російського царя знову повертаються колишні союзники. До числа ввійшли також Пруссія,Мекленбург і Ганновер, хоче отримати шведські володіння північ від Німеччини. Тепер Петро, армія якого посіла домінують у частині Європи, міг впевнено сподіватися ні лише з успішний йому результат війни, а й у вигідніші умови світу.

Відтепер російський цар не обмежувався прагненням забрати в Швеції втрачені у минулому Росією землі, а подібно Івана Грозного вирішив домогтися володіння Прибалтикою. Тим паче інший претендент для цієї землі — польський король Август II після пережитих невдач був не стані серйозно зашкодити задумам Петра, який би не покарав

Військові дії Фінляндії (1713-1714)

Попри поразки, Швеція не здавалася. Її армія контролювала Фінляндію, а шведський флот продовжував панувати на Балтійському море. Аби не допустити ув'язати зі своїми армією всеверогерманских землях, де зіштовхувалися інтереси багатьох європейських держав, Петро вирішує завдати удару шведам у Фінляндії. Окупація російськими Фінляндії позбавляла шведський флот зручного базування у частині Балтійського моря, и остаточно усувала будь-якій загрозі Північно-Західним кордонів Росії. З іншого боку, володіння Фінляндією ставало вагомий аргумент у майбутньому торгу зі Швецією, що тоді вже схилялася до мирних переговорів. «Не для захоплення і руйнування», а щоб «шведська шия м'якше гнутися стала», так визначив Петро мети фінського походу свій армії.

Бій річціПялькане (1713). Перше велике бій між шведами і російськими у Фінляндії сталося 6 жовтня 1713 р. березі річкиПялькане. Росіяни наставали двома загонами під керівництвом генералівАпраксина і Голіцина (14 тис. чол.). Їм протистояв шведський загін під керівництвом генералаАрм-фельда (7 тис. чол.). Загін Голіцина переправився через озеро і зав'язав в бій із шведським підрозділом генералаЛамбара. Тим часом загінАпраксина форсувавПялькине і атакував основні шведські позиції. Після тригодинного бою шведи не витримали російського тиску і відступили, втративши вбитими, пораненими і полоненими до запланованих 4 тис. чол. Росіяни втратили близько 700 чол. Робота із вшанування цієї перемоги була вибита спеціальна медаль.

Заключний період війни (1715 — 1721)

Цілі, які переслідував Петро у війні, фактично були вже виконані. Тому її завершальний етап вирізнявся більш дипломатичної, ніж військової інтенсивністю. Наприкінці 1714 р. з Туреччини повертається до своїх військ північ від Німеччини Карл XII. Нездатні успішно продовжувати війну, він починає переговори. Але смерть (1718) перериває той процес. Новий уряд Стокгольмі мириться з усіма союзниками Росії. Між Швецією, з одного боку, іСаксонией і з Польщею, з іншого, відновлюються довоєнні відносини без територіальних поступок одна одній. Пруссія отримала запрошення від ШвеціїШтеттин і частина в Померанії. Данія відмовилася від своїх територіальних придбань, крімШлезвига.

Єдиною суперницею Швеції залишається Росія, яка бажає поступатися Прибалтику. Заручившись підтримкою Англії, Швеція зосереджує всіх зусиль на боротьби з російськими. Але розпадантишведской коаліції і є загроза нападу британського флоту зайвими не були Петру I переможно закінчити війну. Цьому допомогло створення власної сильного флоту, який зробив Швецію вразливою з моря. У 1719—1720 рр. російські десанти починаютьвисаживаться вже біля Стокгольма, спустошуючи шведське узбережжі. Почавшись суші, Північна війна завершувалася на море. З найвагоміших подій цього періоду війни можна назватиЭзельский бій, і бій приГренгаме.

>Эзельский бій (1719). 24 травня 1719 р. біля островаЭзель між російської ескадрою під керівництвом капітанаСенявина (6 лінійних кораблів, 1 сніжний) і трьох шведськими кораблями під керівництвом капітана Врангеля (1 лінійний корабель, 1 фрегат, 1 бригантина) зав'язався морської бій. Виявивши шведські кораблі,Сенявин сміливо атакував їх. Шведи спробували уникнути переслідування, але цього вдалося.Понеся втрати від артобстрілів, вони здалися.Эзельский бій став першої перемогою російського флоту у відкритому морі не залучаючи абордажу.

Результати війни

У фінському містечку Ніштадті 30 серпня 1721 р. було підписано мирний договір. Його умови прикріплювали перехід до Росії узбережжя Балтійського моря від Виборга до Риги включно: земліИнгрии (за течією Неви), Естляндії (Естонії) іЛифляндии (частину Латвії). Швеція отримала компенсацію (близько 1,5 млн. рублів), право закуповувати і безмитно вивозити на 50 тис. крб. хліба. Населення земель, перейшли до Росії, зберігалоевангелическую віру; жителі Естляндії йЛифляндии зберігали дворянські і цехові привілеї.

Розв'язано найважливіша зовнішньополітична завдання – Росія отримала виходуБалтийскому морю. До складу Росії, ввійшли споконвічні російські землі на Неві і Фінському затоці, ліквідувалиСтолбовский світ. Приєднання до Росії Прибалтики поклало край суперечок і боротьбі Данії, Швеції, Речі Посполитої за володіння нею.Ништадтский світ юридично оформив народження нову імперію і різко змінив ситуації у регіоні Балтійського моря: Швеція з великої країни перетворилася на третьорядну, Данія, Голландія та Пруссія розширили свої володіння до її рахунок. Росія перетворилася на імперію, потужну державу, має високий міжнародний авторитет.

Сформувалася регулярна російська армія та потужний флот. Росія перетворилася на морську державу, війна стала прискорювачем реформування і розвитку промисловості. Петро та її воєначальники своїм талантом зробили внесок у розвиток військової стратегії і тактики, військова система та принципи, створені Петром I, тривалі десятиліття визначили високі бойові якості армії й флоту, вплинули в розвитку російського військового мистецтва.

 


хиты: 308
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь