пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Словенські землі під владою Венеції

Друга половина XV — середина XVIII в. ознаменувалися активізацією селянського руху на Словенії. Найбільш драматичні події розгорнулись у 1478 р . Причина в тому, що виступали не від свавілля окремих панів, але проти усього стану, висуваючи вимоги цивільних прав.

Спершу на Словенії з'явився "селянський союз", що вимагавпре доставляння народу права контролю за збиранням і витратою коштів, стягнутих нібито потреби оборони. Потім відбулося повстання. Актуальність селянських вимог забезпечувалася зростанням податків, викликанимусилившейся зовнішньої небезпекою . Вторгнення словенські землі османського військ у 1478 р. сприяло швидкому придушення повстання. Але це повстання мало велике значення — вона показала, що саме з'явилися сили, здатні висуватиантифеодальние гасла.

У 1515 р. відбулося одне велике повстання, під час якого було висунуть гасло "За стару правду!" Є дві пояснення його сутності: 1) це були протестами проти підвищення нормиотработочних повинностей; 2) боротьба за відновлення певної "селянської демократії на чолі з королем".

2. Словенські землі на епоху реформації іКонтрреформации.

У XVI — початку XVII в. словенські землі відчули у собі вплив Реформації. Словенська Реформація не перетворювалася на вельми гострі форми, як німецька: хоча у Словенії з'явилися якісь радикальні секти, головну роль русі грали помірні елементи, суворо осуджували революційні методи боротьби, закликали до християнському як смирення іограничивавшиеся літературної полемікою з ідеологічними противниками. Отже, словенська Реформація залишила помітний слід лише у культурному житті суспільства. Причина цього , певне, у цьому, що зовнішньополітична ситуація — розвиток османською експансії — вимагала згуртування всіх християнських сил для боротьби з мусульманським світом.

Найбільш видним представником Реформації в словенських землях бувПримож Трубар (1508—1586). За проповідь протестантизму він був вигнали з словенських земель і прославився і Священною Римською імперії своєї видавничої і літературному діяльністю.Протестантам належить заслуга видання першої словенської граматики.

До 1578 р . дворянство і городяниШтирии, Каринтії іКрайни отримали від династії Габсбургів свободу віросповідання. Але до початку XVII в. все протестанти були або вигнані з Внутрішньої Австрії, або перейшли у католицтво. Контрреформація не викликала серйозного відсічі із боку послідовників Лютера, що було результатом слабкості й поміркованості протестантизму в словенських землях.

У Словенії протягом Середньовіччя панує латину, які з XIV в. починає витискувати з документів німецьку мову, тоді як у часи Реформації з'являються перші твори словенською мовою.

 


хиты: 111
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь