пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Хорватія під пануванням австрії

2.2Хорватские землі на першій половині в XIX ст

Соціально економічний і політичний становище у хорватських землях наприкінціХVIII — початкуХIХ в. У цей час хорватські землі були роздроблені і глядачі знаходилися під різним адміністративним управлінням, але у складі однієї держави -- Австрійської імперії. Громадянська Хорватія іСлавония входили в Угорське королівство, хорватські землі Військової Кордони, Далмації іИстрии безпосередньо підпорядковувалися віденському уряду.

Політичне найменування хорватських земель —Триединое королівство Хорватія,Славония і Далмація — фактично існувало лише з папері. Протягом усьогоХIХ в. возз'єднання всіх хорватських в одну адміністративну область була головною політичної завданням хорватських громадських діячів.

Населення хорватських земель був етнічно однорідним, значну частину населення серби, що вирізнялися від хорватів віросповіданням і національним самосвідомістю, ще, у різних частинах Хорватії жили італійці, угорці, німці, євреї. Крім адміністративної роздробленості, згуртуванню хорватів на єдину націю заважало ще одну важливу обставину: хорвати або не мали єдиного мови та говорили на трьох різних прислівниках. НаприкінціХVIII — початкуХIХ в. етнонім «хорват» не поширювався всю територію, а вживався лише до регіонукайкавского діалекту. Разом про те хорвати були єдиноююжнославянским народом що зберіг національне дворянство, яке мало особливими муніципальними правами ще від часів середньовіччя. На чолі стояв бан, призначуваний імператором, хорвати мали власне станове збори — собор, куди входили представники дворянства, вищого духівництва і королівських міст.Сабор мав деякими правами, що забезпечували певне самоврядування Хорватії, іСлавонии.

Більшість населення Хорватії зі свого соціальному становищу становили селяни, особисто вільні, але з мали землі, більшість якої належала поміщикам. Селянство мусить були нести різні повинності на користь поміщика (>урбарии Марію Терезію та Йосифа ІІ). Скасуванняурбариальних повинностей була однією з основних вимог селян важливою умовою у розвиток капіталістичних взаємин у Хорватії.

До30—40-м рр.ХIХ в. зростання товарності сільськогосподарської продукціїСлавонии і "Громадській Хорватії значно виріс, з'явилася торгова буржуазія.Хозяйственное пожвавлення лише лісової, деревообробної і харчової промисловості, з'явилися перші фабрики. Характерною рисою економічного розвитку хорватських земель було досить розвинена транзитна торгівля. Хорватія іСлавония перебували на перехресті важливих торгових шляхів,связивавших Австрію, і Угорщину з Турецької імперією і Адріатичним морем.

Міста Хорватії були порівняно невеликі. Загреб налічував близько восьмої тисяч чоловік. Вони мали широкими муніципальними правами, мали свої магістрати, представництво в соборі. Хорватський дворянство разом із священиками становила чималий відсоток міського населення, їх у основному формувався шар чиновників і політична активної інтелігенції. Це була найбільш освічена більшість населення. І все-таки хорватські землі залишалися найбільш відсталими в Австрійської імперії. У містах вкрай повільно розвивалася промисловість, панували цехові корпорації, дрібні підприємства міста і мануфактури.


хиты: 213
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь