пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Станова Монархії у Польщі другої половини 14ст

3. Польська станова монархія в XIV-XV ст.
Виникнення об'єднавчих тенденцій у Великій Польщі. Потім боротьбу за об'єднання польських земель очолив Великопольский князь Пшемислав П, землі якого випробовували всі усиливавшийся агресивний натиск з боку Бранденбурга. В 1290 р. після смерті Генріха Пробуса до нього перейшла Мала Польща, а після смерті бездітного князя Мщуя П (1294), вірного союзника Пшемислава в боротьбі проти Бранденбургу, - Східне Помор'я. Однак йому не вдалося закріпити об'єднання Великої і Малої Польщі. Проти нього виступив Владислав Локетек. Небезпечним супротивником Великопольського князя виявився чеський король Вацлав П. Одночасна боротьба з Чехією і Бранденбургом була неможлива для Великопольського князя. Пшемислав П змушений був поступитися Вацлаву П краківський доля. Але йому вдалося домогтися згоди римської курії коронуватися польською короною. У 1295 р. Гнезненський архієпископ Якуб Свинка коронував Пшемислова П як польського короля. Що сприяє об'єднанню польських земель рішення Риму визначалося розстановкою сил у Європі. Папа Боніфацій VШ мріяв про всесвітній могутність, дозволяючи Пшемиславом П коронуватися, він прагнув поставити Польщу в пряму залежність від Риму і послабити становище чеського короля Вацлава П, тісно пов'язаного зі Свяшенной Римською імперією. Однак в 1296 р. Пшемислав був отруєний, припускають, що вбивця був підісланий з Бранденбурга.

Чесько-польська династична унія. Вацлав П на польському престолі. Першим вдалося підпорядкувати майже всі польські землі, крім Сілезії і ДОБЖИНСЬКИЙ землі, чеському королю Вацлаву П. Після нетривалої боротьби в 1297 р. Владислав Локетек змушений відмовитися від Малої Польщі на користь чеського короля і незабаром втік з Польщі до Угорщини . Основна політична лінія, якої дотримувався Вацлав у своїх чеських володіннях (боротьба проти чеських панів і опора на патриціат) принесла йому підтримку німецького патриціату і в польських землях, до того ж на його бік перейшла значна частина польських феодалів, котра прагнула до об'єднання країни перед обличчям зрослої агресії Тевтонського ордена і Бранденбурга. У 1300 р. той же Якуб Свинка коронував Вацлава П польською короною. Однак, проводячи політику централізації польських земель, вводячи тут новий інститут старост, які призначалися в найважливіші міста країни в якості намісників короля, Вацлав продовжував спиратися переважно на німців. Це призвело до заколоту в країні і вело до розриву польсько-чеської династичної унії. Вацлав П помер в 1305 р., в 1306 р. був убитий його син Вацлав Ш, не залишивши спадкоємця. Династія Пржемисловцев обірвалася.

Король Владислав П Локетек. Владислав Локетек (1305-1333) в 1304 р. повернувся до Польщі і за допомогою угорських військ опанував Вісліца, потім втретє зайняв Краківський престол. У його руках спочатку виявилася Мала Польща і Східне Помор'я. Велика Польща, тісно пов'язана з Сілезією, опинилася під владою Глоговського князя Генріха. Положення Локетка ускладнилося після того, як Свенци, що належали до числа найбільш знатних поморських пологів, відмовилися коритися йому і Східне Помор'я з Гданськом перейшло під владу бранденбурзького маркграфа. Локеток, щоб впоратися з Бранденбургом, в 1309 вдався до допомоги Тевтонського ордена. Хрестоносці вигнали бранденбуржцев і зайняли весь край. Коли ж Локетек став просити їх звільнити Східне Помор'я від своїх військ, пропонуючи сплату військових витрат, хрестоносці виставили рахунок, який перевищував вартість всього Помор'я.

У 1313-1314 рр.. Локетка вдалося за допомогою великопольських лицарів і городян повністю оволодіти Великої Польщею, зламавши опір її міст на чолі з Познанню, очолюване німецьким патриціатом. У боротьбі з німецьким патриціатом Владислав Локетек спирався на ту частину польських феодалів, яка прагнула до об'єднання країни і на чолі якої стояли Гнезненський архієпископ Якуб Свинка і єпископ познанський Анджей. Об'єднання польських земель було увінчано актом урочистій коронації Владислава Локетка в 1320 р., яка знаменувала закінчення феодальної роздробленості. Коронація відбулася не в Гнєзно, а в Кракові і з цього часу Краків став новою столицею польської держави.


хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь