пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Друге Болгарське царство

Успіху повстання болгар сприяла внугрішньополітична боротьба, яка точилася у Візантійській імперії з початку 80-х років XII ст. її причина полягала в роз­витку феодальних відносин, що посилював владу феодалів, які дедалі менше рахувалися з центральним урядом. За цих обставин на ослаблену чварами Візантію накинулися нони, серби, венеціанці, угорці.


Скрутою імперії відразу скористалися прихильники неза­лежності Болгарії. Приводом до виступу стали нові податки запроваджені для оплати весільних свят: візантійський імпе­ратор Ісаак II Комнін вступив у 1185 р. в династичний шлюб з угорською принцесою.


Повстанців очолили знатні боляри Федор і Асень - на­щадки останніх болгарських царів. Ця обставина надала війні за незалежність законного характеру навіть з позицій імпер­ськії налаштованої частини болгарського суспільства. Федо­ра проголосили царем болгар і греків під ім'ям Петра. Центр повстання розташовувався в місті Тирново. До весни 1186 р. визвольний рух охопив усю Північно-Східну Болгарію. Акти­вно допомагали болгарам волохи, серби й половці. В резуль­таті війни, що проходила з перемінним успіхом, Ісаак II ви­знав незалежність Північно-Східної Болгари. За мирним до­говором 1187 р. до складу Болгарського царства увійшли придунайські землі, частина Північної Фракії та Західне При­чорномор'я. Його столицею став Великий Преслав.


Період в історії Болгарії від здобуття незалежності до заво­ювання її османами дістав назву Другого Болгарського царство (1187-1396 pp.). В історії цього царства вирізняють два етапи;
1) піднесення Болгарії, в результаті якого вона перетвори­лася на гегемона Балкан (1187-1241);
2) поступовий занепад, коли ослаблення центральної вла­ди й феодальна роздробленість призвели до виникнення на u території кількох незалежних держав (1241-1396).

 

Перші роки після відновлення болгарської державності вій­ни з імперією не припинялися. Замість Петра, котрого фак­тично усунули від влади, боротьбу проти Візантії очолив його співправитель Асень ( 1187-1196). Він намагався укласти со­юз з німецьким імператором Фрідріхом І Барбароссою, вій­ська якого прямували через Балкани у Третій хрестовий по­хід. Однак німці не збиралися зв'язувати собі руки союзниць­кими зобов'язаннями навіть з ворогами ненависної їм Візантії. Придворні інтриги й змови однаково негативно відбивалися в цей період на візантійцях і болгарах: скинення з візантійсь­кого престолу Ісаака II і вбивство Асеня сталися майже одно­часно. Короткий час Болгарією правив Петро (1196-1197) після його вбивства феодалами троном заволодів молодший брат Петра Калоян (Іваниця) (1197-1207).


Калоян був непримиренним ворогом Візантії, ця ворожість полегшила становище хрестоносців, які в 1204 р. захо­ди Константинополь і створили власну державу — Латин­ську імперію. Папа Римський Інокентій III і Калоян уклали угоду, згідно з якою болгарський цар прийняв від папи титул короля, а болгарський архієпископ — сан примаса. Виникли передумови для політичного союзу та церковної унії Болгарії з Латинською імперією і папством. Калоян навіть брав активну участь у війні проти Візантії й виявив таку жорстокість, то заслужив прізвисько Ромеєбійці (вбивці ромеїв, тобто ві­зантійців). Однак після загарбання Константинополя хресто­носці почали зазіхати на Болгарські землі, які недавно входи­ли до складу розгромленої ними імперії. Ці претензії змусили Калояна повернути зброю проти колишнього союзника. Його вдалі дії проти хрестоносців викликали гнів папи Римського, який проголосив болгарському цареві анафему. Хрестоносці залучили на свій бік частину представників грецької знаті, яка раніше підтримувала болгар. У 1207 р., під час облоги Фессалонік, сплячого Калояна проткнув списом один із його наближених. Певно, вбивцю підіслав небіж Калояна — Бо­рня, який правив Болгарським царством у 1207-1219 рр.

 

Від середини XIII ст. Болгарія втрачає позиції гегемона Балкан. Після смерті в 1241 р. Івана Асеня II країна вступила в період поступового занепаду центральної влади. її регуляр­но стрясають тривалі болярські усобиці. З внутрішнього роз­брату відразу скористалися угорці та візантійці, які спромог­лися захопити в Болгарії значну частину західних земель. З 1261 р., коли була відновлена Візантійська імперія, зростає загроза і для південних болгарських рубежів 3 півночі до Бо­лгарії вдиралися монголо-татари. їхні спустошливі наскоки особливо посилилися в середині 70-х років XIII ст. За полі­тичної нестабільності й зростання феодального гноблення ви­зріли всі необхідні передумови для великого селянського по­встання.


Воно спалахнуло в 1277 р. на Чорноморському узбережжі Болгарії й поступово охопило всю країну. Повсталих очолив пастух Івайло, який за короткий час добився значних успіхів. Антифеодальний рух селян мав також національно-визвольний характер монголо-татари, які вторглися в країну, були двічі розбиті загонами Івайла. Після цього Івайло повернув зброю проти болгарських феодалів. У вирішальній битві, що відбулася наприкінці 1277 р., загинув цар Константин Тих, а його армія втекла. Незважаючи на втручання Візантії, яка висуну, ла свого ставленика на болгарський престол, Івайло заволо­дів троном. Цариця-удова впустила його до столиці й після одруження з нею пастух у 1278 р. отримав болгарську корону.

 


хиты: 111
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь