пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Тема 3 Обігові кошти в енергетичних системах

Склад , структура та кругообіг оборотного капіталу енергетичного підприємства.

Оборотним капіталом (обіговими коштами) називають засоби виробництва, що, на відміну від основних фондів, беруть участь тільки в одному виробничому циклі, під час якого цілком переносять свою вартість на вартість готової продукції.

За один оборот (виробничий цикл) обігові кошти проходять три основні економічні сфери: постачання, виробництво і збут. Склад і класифікація обігових коштів подані в табл. 3.1.

Для енергетики характерною рисою є наявність виробничих запасів, які належать до групи оборотних фондів, тому що в її основному виробництві відсутні напівфабрикати і незавершене виробництво.

За джерелами утворення обігові кошти підприємств поділяють на такі групи: власні і прирівняні до них; позичені (зокрема, у формі кредитів банків); залучені (зокрема, через акціонування).

Структура обігових коштів – це кількісне співвідношення окремих елементів у загальному обсязі обігових коштів, виражене у відсотках до підсумку.

 

Нормування обігових коштів.

Під нормативом (або лімітом) обігових коштів розуміється затверджена на підприємстві мінімальна, однак достатня для безперервної роботи підприємства сума обігових коштів.

До нормованих обігових коштів в енергетиці належать паливо, допоміжні матеріали, абонентська заборгованість, запчастини для ремонтів. До складу ненормованих обігових коштів належать грошові кошти й основна частина малоцінних оборотних фондів.

Окремі нормативи розраховуються для таких елементів: запасів основних і допоміжних матеріалів; палива і пальних матеріалів; запасних частин; витрат майбутніх періодів. Окремі нормативи елементів матеріальних цінностей можуть поєднуватися в укрупнені нормативи (наприклад, виробничі запаси в цілому). Сума цих укрупнених нормативів становить загальний (сукупний) норматив обігових коштів підприємства.

Нормування власних обігових коштів передбачає такі етапи розроблення нормативу:

1)  визначення норм запасу за групами товарно-матеріальних цінностей у відносних величинах, як правило, у днях забезпечення роботи;

2)  визначення величини одноденного витрачання даного виду матеріальних цінностей (одноденним за окремими елементами виробничих запасів є сума витрат згідно з відповідною статтею кошторису виробництва за квартал, поділена на 90);

3)  визначення окремого нормативу власних обігових коштів у грошовій формі шляхом множення одноденних витрат на норму запасу в днях.

 

3)  Показники оборотності обігових коштів.

 

Показник

Характеристика показника

Коефіцієнт оборотності обігових коштів

 

 

 

 

 

 

 

показує кількість оборотів, які ці кошти здійснюють за плановий період (або суму реалізованої продукції, що припадає на одну гривню обігових коштів):

%D1%8901.png ,

де Р – обсяг реалізованої в плановому періоді продукції в діючих оптових цінах за рік (квартал), грн; Ооб.с.з – середній залишок обігових коштів, тобто грошове обчислення суми обігових коштів, що перебувають одночасно на підприємстві у всіх шести формах, грн

Коефіцієнт завантаження обігових

коштів в обороті

характеризує їх суму, що припадає на одну гривню реалізованої продукції:

%D1%899.png                    

Тривалість одного обороту обігових коштів (середній період оборотності)

показує, протягом якого періоду (за скільки днів) обігові кошти здійснюють один оборот:

%D1%898.png,

де Д – кількість днів у плановому періоді

Абсолютне вивільнення

показує пряме зменшення потреби в обігових коштах

Відносне вивільнення

характеризує як зміну величини обігових коштів, так і зміну обсягу реалізованої продукції. Щоб визначити його, потрібно розрахувати потребу в обігових коштах за звітний період (рік), виходячи з фактичного обороту та обсягу реалізації продукції протягом зазначеного періоду і оборотності в днях за попередній період (рік). Різниця й показує суму вивільнення обігових коштів 

 

 

4) Напрямки прискорення оборотності обігових коштів

Напрямки прискорення оборотності обігових коштів за своїм економічним змістом можна умовно диференціювати на дві групи: 1) заходи, що пов’язані зі зміною чинників вартості (спрямовані на безпосереднє зниження середнього залишку обігових коштів); 2) заходи, що зумовлені зміною чинників часу (мають на меті скорочення тривалості перебування обігових коштів у різних фазах економічного процесу).

За стадіями циклу оборотності обігових коштів напрями підвищення ефективності їх використання на енергетичному підприємстві можна виділити в дві підгрупи (табл. 3.3).

 

Таблиця 3.3 – Напрями підвищення ефективності використання обігових коштів на енергетичному підприємстві

Стадія

Суть заходів

Передвиробнича

·   удосконалення матеріально-технічного забезпечення прискорення і здешевлення перевезень;

·   поліпшення організації складського господарства на основі його механізації й автоматизації;

·   застосування більш точного нормування витрат матеріалів;

·        скорочення невиробничих втрат палива та матеріалів;

·   повторного використання відходів виробництва

Реалізаційна

·   підвищення якості продукції, ритмічності роботи підприємств, надійності енергопостачання;

·   постійний зв'язок із замовниками, своєчасне повідомлення їх про відпущені їм обсяги енергетичної продукції, інформування споживачів про розміри їх заборгованості та строки сплати за енергію

 


08.10.2015; 09:12
хиты: 82
рейтинг:0
Точные науки
науки о системах
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь