пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11.  Дайте визначення видам язичницьких вірувань. Доведіть,  що раннім формам культури притаманний синкретичний характер.

Градація слов'янських язичницьких божеств.

По функціях, язичницьких божеств, по характеру їхніх зв'язків з колективом, по ступеню втілення, по особливостям їхніх тимчасових характеристик і по ступеню їхньої актуальності для людини можна виділити декілька рівнів.

Вищий рівень характеризується найбільш узагальненим типом функцій богів (ритуально-юридична, військова, господарсько-природна), їхнім зв'язком з офіційним культом (аж до ранньодержавних пантеонів). До вищого рівня слов'янської міфології відносилися два праслов'янських божества, чі імена вірогідно реконструюються як Perun' (Перун) і Veles' (Велес), а так само вступати з ними жіночий персонаж, праслов'янське ім'я якого залишається неясним. Ці божества втілюють військову і господарсько-природну функції. Вони пов'язані між собою як учасники грозового міфу: бог грози Перун, існуючий на небі, на вершині гор, переслідує свого змеевидного ворога, проживаючого внизу, на землі. Причина чвари - викрадення Велесом худоби, людей, а в деяких варіантах - дружини громовержця. Що переслідується Велес ховається послідовно під деревом, камнем, звертається в людину, коня, корову. Під час двобою з Велесом Перун розщеплює дерево, розколює камень, мече стріли. Перемога завершується дощем, що приносять родючість. Не виключено, що деякі з цих мотивів повторюються в зв'язку з іншими божествами, що виступають в інших, більш пізніх пантеонах і під іншими іменами (наприклад, Свантовит). Знання про повний склад праслов'янських богів вищого рівня надто обмежені, хоча є підстави вважати, що вони складали вже пантеон. Крім названих богів в нього могли входити ті божества, чиї імена відомі хоча б в двох різних слов'янських традиціях. Такі давньоруський Сварог (вогню - Сварожич, т. Е. Син Сварога), Zuarasiz у балтійських слов'ян. Інший приклад - давньоруський Даждьбог і південнослов'янський Дабог. Дещо складніше діло з назвами типу давньоруських Ярила і Яровит у балтійських славян, так в основі цих імен - старі епітети відповідних божеств. Подібні епитообразні найменування, по-видимому, співвідносились також з богами праслов'янського пантеона (наприклад, Мати сиру земля і інші жіночі божества).

До більш низького рівня могли ставитися божества, пов'язані з господарськими циклами і сезонними обрядами, а також боги, що втілювали цілісність замкнутих невеликих колективів: Рід, Чур у східних слов'ян і т.п. Можливо, що до цього рівня відносилася і більшість жіночих божеств, що виявляють близькі зв'язки з колективом, інколи менш уподібленних людині, ніж боги вищого рівня.

Елементи наступного рівня характеризуються найбільшої абстрагованістью функцій. З позначкою частки, удачі, щастя, певно, було пов'язано і загальнослов'янська Бог: можна порівняти багатий (бога, частку) - убогий (не бога, частку), в українській мові - небог, небога - нещасний, жебрак. Слово "Бог" входило в імена різних божеств - Даждьбог, Чорнобог та інші).

До нижчого рівня відносяться різні класи неиндивидуализированной (часто і не людиноподібної) нечесті, духів, тваринних, зв'язаних зі всім міфологічним простором від вдома до лісу, багна і т.: будинкові, лісовики, водяники, русалки, вила, пропасниці, мари, мор, мара, судачки у західних слов'ян; з тварин - ведмідь, вовк.

 


хиты: 247
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь