пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Ведель Артемій

(1767- 1808Український композитордиригент, співак, скрипаль. Твори Веделя тривалий час були заборонені і поширювалися в рукописах, їх знали й виконували, незважаючи на заборону. На сьогодні відомо близько 80 музичних творів. Серед них 31 хоровий концерт, 6 тріо, серед яких «Покаянія отверзи ми двери», 2 літургії Іоана Златоустого, Всеношна та один світський кант. Переважна більшість концертів Веделя написані на слова псалмів, переважно благального, скорботного характеру, в яких йдеться про досаджання людини злими силами. 

Артемій Ведель (1767-1808) - видатний український композитор, прекрасний диригент, блискучий співак (тенор), скрипаль-віртуоз і музичний педагог. Стільки талантів для однієї людини і така трагічна доля! У 32-річному віці, сповнений творчих задумів, збагачений досвідом і знаннями, він був кинутий до божевільні, де провів дев'ять жахливих років. Його життя обірвалося на 41-му році, але трагедія митця тривала ще довго: його твори було заборонено видавати і виконувати. Тільки через півстоліття після його смерті вийшла перша стисла біографія композитора, тільки через століття опубліковано перші його твори. Це коротке відродження скоро змінилося майже столітнім офіційним замовчуванням, цього разу вже за часів СРСР. Але музика Веделя продовжувала жити і виконуватися, народ зберіг її, бо вона народилася з великої любові до нього.
Артемій Ведель навчався у Києво- Могилянській академії, ще у студентські роки здобувши визнання як соліст і регент хору, перша скрипка та диригент оркестру.

Доля подарувала Веделеві коротке життя, проте він встиг зробити неповторний внесок до скарбниці українського і світового музичного мистецтва. Перший біограф Веделя В.Аскоченський писав у 1854 році: "Я знаю, і сам колись співав концерти Веделя, і скажу впевнено, що в жодного з наших церковних композиторів немає і половини тієї глибини почуттів, якими володіла ця надзвичайна людина. Мені здається, що кожний концерт, писаний Веделем, коштував йому багатьох, багатьох сліз...".
Глибоко національна, яскраво образна, емоційно насичена, його музика і сьогодні, як і двісті років тому, хвилює і зворушує, викликає сльози і заспокоює.

На жаль, творча спадщина Веделя збереглася не в повному обсязі. Відома її частка - 28 духовних концертів, 2 літургії, "Всенічна", три цикли ірмосів, окремі твори на канонічні тексти. їх стиль формується на перетині барокових, класичних, передромантичних тенденцій, утворюючи складний синтез, в якому виразно відчуваються впливи традиційної української та західноєвропейської музики. Твори Веделя вирізняються єдністю слова і музики, мелодичною щедрістю, ритмічною складністю, багатоманітністю фактури, витонченістю й довершеністю малих форм і водночас майстерністю монументального хорового письма.


01.07.2015; 15:03
хиты: 162
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь