пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Могила Петро

(1632 — 1647)

Молдавський боярин,український політичний,церковний і освітній діяч Речі Посполитої,    архімандрит Києво-Печерського монастиря з 1627 року,

Митро-полит Київський, Галицький і всієї Русі з 1633 року, екзарх Константинопольського патріарха Канонізований Церквою 1996 року.

Докладав усіх зусиль, щоб за час його архімандритства  Києво Печерська друкарня посіла визначне місце як серед інших друкарень України та Білорусі, так і в суспільному житті загалом. За п'ять з половиною років його "настоятельства" з лаврської друкарні вийшло 15 назв видань; серед них були книги Петра Могили.

Митрополит Петро Могила, син молдавського володаря Симеона Могили, був однією з найвизначніших постатей в історії православної Церкви в Україні. Він відмовився від блискучої політичної кар'єри в Польщі, яку йому забезпечували родові зв'язки, широка освіта та вроджена інтелігентність, і присвятив себе служінню Богу. В 1627 р. молодий Петро Могила прийняв чернецтво у Києво-Печерському монастирі і за свої виняткові здібності удостоївся того ж року бути обраним архимандритом цієї давньої святині Української Православної Церкви.

За Петра Могили, завдяки праці професорів колегії та її учнів, розквітла православна богословська наука. За митрополита Петра Могили видано численні богословські праці, зокрема полемічні, спрямовані проти латинства, унії, кальвіністів тощо, а також історичні твори. Видавнича діяльність зосереджувалася в Києво-Печерському монастирі, де діяла своя друкарня. Митрополита Петра Могилу звинувачували у прихильності до унії. Він справді підтримував зв'язки з уніатами, намагався знайти з ними спільну мову, шукав можливості відновити церковну єдність. 


01.07.2015; 14:15
хиты: 184
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь