пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Здобутки української культури у період її національно-культурного відродження (1917-1933 рр.).

Розвиток освіти. Зусиллям укр..інтелігенції після Лютневої революції 1917 р. поширювалися національні культурно-освітні організації – «Просвіти»; вони налагоджували видавничу справу, розповсюджували укр..книги, газети, часописи. В жовтні 1918 р. відкрилися державні.укр.університети у Києві і Кам’янці-Подільському. В 1922 р. був прийнятий «Кодекс законів про освіту в УСРР». Держава багато зробила для ліквідації неписьменності, були створені лікнепи (заклади з ліквідації неписьменності). У 1924р. почалася підготовка до запровадження чотирирічного навчання дітей. Розширювалася мережа вузів.

Розвиток науки. В листопаді 1918 р. відбулося відкриття Української академії наук. Вчені академії розробили найновіші правила укр..правопису.Розпочалось академічне видання творів Т.Шевченка та І.Франка. Найвищою держ науковою установою в 1921 р. була оголошена Всеукр академія наук(ВУАН),.Ускладі академії працював Демографічний інститут – перша у світі науково-дослідна установа з демографії. У 1921 р. було засновано Інститут української наукової мови.

Розвиток літератури. В 1917р. Павло Тичина написав поему «Золотий гомін», присвячену святкуванням з нагоди проголошення Першого універсалу Центральної Ради. 20-ті роки XX ст..- період відродження укр..літератури. Виникали літературно-жудожні об’єднання: «Плуг», «Гарт», «Молодняк», «Ланка». В1925 р. утворилася спілка «Вільна академія пролетарської літератури» (ВАПЛІТЕ) на чолі з М.Хвильовим, якого цікавили питання аідродження і розвитку укр..культури.

Розвиток мистецтва. В 1917 р. – відкриття Української академії мистецтв. 1918р. – в Ромнах на Сумщині відкрито перший в Україні пам’ятник Т.Шевченку. В 1918 р. було засновано Державний симфонічний оркестр. В 1919 р. було засновано Новий драматичний театр ім.І.Франка, який згодом став одним з провідних театрів республіки. Найяскавішим здобутком укр..театрального мистецтва став Харківський театр «Березіль», організований 1922 р. режисером Лесем Курбасом. Плідно працювали колективи Першого держ. драматичного театру ім.Т.Шевчека в Києві та держ. драматичного театру ім І.Франка. У галузі музичного мистецтва відбувається творчий злет композиторів Г.Вірьовки, Л.Ревуцького, П.Козицького та ін. Далеко за межами республіки славилася хорова капела «Думка». Виникає ряд об’єднань художників, в т ч Асоціація художників Червоної Укр. Помітне місце в культ житті посіло кіно. 1922 р. введено в експлуатацію Одеську кінофабрику, в 1928 р. відкрито Київську кіностудію. Вийшли фільми режисера й сценариста О.Довженка «Звенигора», «Арсенал».


01.07.2015; 13:45
хиты: 107
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь