пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Шкалування як засіб узгодження компонентів операціоналізма та пов’язані із ним проблеми. Особливості шкалування за Терстоуном та метод семантичного диференціалу.

Шкалування – це процедура поєднання ряду відносно вузьких показників в єдину сумарну міру, яка приймається за відображення більш широкого основного поняття, частиною якого є кожна окрема ознака.

Уніфікована міра, що відображає певне основне поняття, називається шкалою. Часткове значення ступеню кожного окремого випадку основного поняття називається шкальною оцінкою. Шкалування, або побудова шкали, - це процедура, за допомогою якої дослідник формує шкалу і приписує окремим випадкам оцінки на цій шкалі.

При відборі і інтерпритації компонентів шкали виникають 2 проблеми, повязані з поняттями валідності та надійності. Валідність – ступінь відповідності вимірюваннь понняттям, які ці вимірювання повинні відображати.  Надійність – стійкість отриманих за допомогою вимірювання значень. Завданням надійності є те, щоб різні показники, що є компонентами шкали, були повязані один з одним послідовно. Якщо показники є непослідовними чи двозначними, то основані  на них спостереження можуть бути хибними.

Шкалування за Терстоуном

Один із способів знаходження сумарних мір – це рівномірне інтервальне шкалування за Тьорстауном. Метод полягає в тому, що окремим представникам досліджуваної сукупності надається можливість фактично самим приймати участь у розробці тих шкал, які в подальшомубудуть використані для вимірювання окремих властивостей даної сукупності в цілому.

 Приступаючи до побудови шкали Тьорстауна, дослідник відбирає велику кількість стверджень (50-100), які відображають різноманітні ставлення до деякого обєкта. Потім з групи населення навмання відбираються «арбітри», які допомагають оцінити значення кожного твердження.   На наступному етапі кожному твердженню приписується певна узагальнена оцінка шкали, яка вказує на його відносне положення на шкалі.

Деякі дослідники знаходть оцінку шкали, прирівнюючи її до середньоїарифметичної. Більш надійний спосіб полягає в знаходженні в якості оцінки шкали медіанне значення для кожного ствердження. Врешті решт в опитувальний лист потрапляють 15-20 пунктів, за якими арбітри більше всього зішлись в оцінках.

Метод семантичного диференціалу. Цей метод базується на тому, що респонденту пропонується оцінити певний обєкт за 7-бальною шкалою, по обидві сторони розміщуються прикметники-антоніми. Нейтральному ставленню відповідає середня точка шкали. Порядок розміщення прикметників всередині кожної пари визначається випадково, щоб уникнути зсуву в будь-який бік.

Ці шкали застосовуються для порівняння обєктів між собою або для формування шкал, що вимірюють більш загальні понняття. Цей метод допомагає формуванню і оцінці визначень тих чи інших понять.

 

70.


04.12.2016; 13:28
хиты: 113
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь